El Centre de Creació i Pensament Contemporani de Can Xalant viu amb incertesa el seu futur. La complexa situació que travessa la Conselleria de Cultura, immersa en les negociacions entre bambolines per donar forma i contingut al polèmic Consell Nacional de la Cultura i de les Ars (CONCA), fan impossible preveure els recursos econòmics de què disposarà el centre mataroní a partir de 2010 i, per tant, preparar els projectes de la pròxima temporada. El principal problema, però, és que la concessió de la gestió de l’equipament, des del seu inici en mans de Trànsit Projectes i ACM, finalitza el 31 de desembre de 2009. El nou concurs per adjudicar-ne la gestió ja fa temps que hauria d’estar convocat, però a dia d’avui encara no se’n tenen notícies. “El procés s’està allargant moltíssim”, assegura el director de Can Xalant, Pep Dardanyà, “i fa que nosaltres mateixos estiguem a l’espera”.
Dardanyà assegura que viuen en una situació “precària”. La seva intenció és tornar a fer-se amb la gestió de l’equipament, per continuar amb el projecte que van iniciar l’any 2006, però no saben quan hauran de presentar la seva proposta. El mateix passaria a qualsevol entitat o empresa que volgués optar a aquesta plaça, encara que fins ara no es coneixen altres candidats. El director del centre destaca que el concurs ja s’hauria d’haver convocat, però que l’impàs que viu la Conselleria de Cultura ho ha frenat. “Estem pensant moltes iniciatives de cara a 2010, però fins ara no podem fer res”, destaca. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Sergi Penedès, apunta que la reordenació dels àmbits de gestió entre la Conselleria i el CONCA és la responsable d’aquesta situació. “Can Xalant, com molts altres centres i equipaments de tots els sectors culturals, es troba enmig d’aquesta discussió”, assegura. Tot i així, Penedès defensa que la convocatòria del concurs és “imminent”.
La creació del CONCA, ens públic inspirat en els ‘arts councils’ anglosaxons i que té com a objectiu desenvolupar el sistema de la cultura i de les arts a Catalunya, ha estat rodejat de polèmica per la dimissió del seu primer president, Xavier Bru de Sala. El debat instaurat en el sector cultural sobre el paper que ha de jugar l’organisme encara és viu i provoca incertesa en molts àmbits. A Mataró, a tall d’exemple, la companyia de dansa Trànsit ha posat el crit al cel en entreveure que el CONCA pot deixar de donar suport a les residències permanents com la seva a la ciutat.
-
CiU vol acabar amb Can Xalant
El grup municipal de CiU ha fet de Can Xalant un dels seus cavalls de batalla. Ara demana que sigui la Generalitat qui assumeixi en la seva integritat el cost anual de les despeses que genera el funcionament del centre. I en cas de negativa, CiU considera que s'hauria de donar per finalitzada l'etapa en la qual Can Xalant ha tingut residència a la nostra ciutat. La formació considera, com ja ha fet en altres ocasions, que la incidència de Can Xalant a la ciutat és del tot insatisfactòria, que les prioritats econòmiques i culturals són altres, i que cal aprofitar que finalitza el contracte amb l'empresa gestora per reconduir la situació. La Generalitat finança dues terceres parts del projecte (uns 170.000 euros anuals) i l'Ajuntament la part restant (120.000 euros).
Pep Dardanyà ha respost el comunicat de CiU assegurant que la idea que Can Xalant repercuteix poc sobre la ciutat és totalment errònia i falsa. Dardanyà defensa que el projecte que van plantejar ara fa quatre anys s'ha desenvolupat tali com el vam explicar, i fins i tot afegint-hi molts més elements. El director considera que han posicionat el centre a nivell local i internacional. Hem fet una bona feina, i aquí a Mataró ni ens podíem imaginar que tindriem un equipament com aquest, ha dit.
-
Comentaris