Can Fugarolas, optimista: “demanem temps i trobarem una solució”. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Can Fugarolas, optimista: “demanem temps i trobarem una solució”. Foto: R.Gallofré

Can Fugarolas, optimista: “Demanem temps i trobarem una solució”

L’assemblea de Can Fugarolas planteja tres possibles sortides: expropiació, compra conjunta amb l’Ajuntament o una solució que passi per habilitar cooperatives d’habitatge a l’espai

Els col·lectius de Can Fugarolas estan convençuts que si tenen temps trobaran una solució a l’amenaça que suposa que la Sareb hagi posat a la venda la finca on s’alça l’equipament cultural i social del barri de l’Havana de Mataró. Precisament parar el procés de venda és el gran objectiu de la concentració del proper divendres. Parar la venda i tenir temps per proposar solucions. N’han estudiat tres.

Amb un grapat de la molta gent que comparteix aquest equipament al darrere, els portaveus de Can Fugarolas han comparegut en roda de premsa per valorar la situació que genera el moviment de la Sareb. Són optimistes de mena i asseguren que la “aquesta situació col·loca el projecte davant del repte del qual estem segures que podrà sortir reforçat. I per a això, necessita el recolzament de la ciutadania, de la seva participació, de la germanor d’altres entitats socials, culturals i institucionals. Perquè hi ha un model de ciutat i de vida que creiem que s’ha de cuidar i fer créixer i està passant aquí i ara, a Can Fugarolas, per a la ciutat de Mataró. Solucions existeixen i són vàries, però es necessita temps per a estudiar-les i negociar. Demanem que es freni la venda i que s’obri el diàleg”, han dit.

Es declaren “convençudes de poder trobar una solució per a que aquest projecte col·lectiu i obert romangui a la nostra ciutat” i demanen “temps per trobar una solució amb les interlocutores socials, paralitzant provisionalment la venda de l’immoble, del qual la seva activitat diària ja forma part del barri i de la idiosincràsia de la nostra ciutat, Mataró”.

Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré


Quines solucions són possibles?

La Federació de Can Fugarolas treballa amb l’objectiu clar de frenar la venda de l’espai, que ha sortit a un preu molt llaminer per a promotors que hi vulguin alçar els pisos que preveu l’ordenament per a la zona. Critiquen que la Sareb no hagi respectat el contracte legal de masoveria urbana que tenen signat i que els dona cobertura legal fins el 2026, quan expira. I quan se’ls pregunta a banda de frenant la venda com s’imaginen salvant el projecte de Can Fugarolas exposen tres possibles solucions:

  • Que l’Ajuntament expropiï el solar i treballar una cessió d’usos amb un model de governança
  • Una compra del solar entre Can Fugarolas, l’Ajuntament i “alguna altra pota”, segons han detallat
  • Buscar una entesa entre diferents entitats de sostre cívic per a la compra, introduint-hi al projecte sobre l’espai construït una promoció pública-privada del tipus cooperativa d’habitatges “amb implicació per las fugarolencs”.
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré

 

La interacció amb l’Ajuntament

Els col·lectius de Can Fugarolas reneguen del fet que encara no hagin pogut parlar amb la Sareb, propietària de la finca, més enllà del burofax i a través d’advocats i adverteixen que “no es pot tractar la Sareb com un privat més, essent el que és i de la manera que s’ha pagat”. Respecte l’Ajuntament asseguren que “el feedback no és negatiu, valoren i respecten el projecte i estem segurs que plegats trobarem una solució positiva i cordial”.

En aquest sentit asseguren que “la concentració prevista pel 7 de juliol a les portes de l’Ajuntament de Mataró no té el focus contra ningú,serà un acte positiu, de recolzament a un projecte que considerem imprescindible perquè Mataró, capital de Comarca, segueixi avançant en la seva cultura de barri, en les relacions personals, els vincles socials i en l’economia social, solidària i sostenible”.


Xifres que impacten


Can Fugarolas consta d’un solar de més de 4000 m2 dels quals, 2000 estan destinats a hort i pati. Dels altres 2000, surten uns 4000 m2 de sostre, on es desenvolupen la majoria d’activitats. En total, a Can Fugarolas hi ha 21 col·lectius, 8 associacions, 1 cooperativa, 70 autònoms i unes 200 persones que hi passen i desenvolupen la seva activitat, cada setmana. A més, durant l’últim any han passat més de 2000 persones, entre visites i tallers: han visitat l’espai 400 alumnes d’escola i instituts, i 200 persones d’altres entitats; 400 persones han participat dels tallers i cursos regulars de Cronopis, i altres 200 persones han participat de tallers diversos de la federació (vidre, metall, cuuina), i més de 2000 espectadors han gaudit dels diferents actes i esdeveniments culturals. 

Comentaris (8)

... Fa 2 mesos
Que atrevida és la ignorància... Òbviament el lícit el debat relatiu als fons públics però amb coneixement de causa. Poder es important lo del contracte de masoveria urbana vigent amb qui havia estat la propietat. Que actualment, és de la SAREB arran d'una execució hipotecària al propietari original. I que és un espai únic a la ciutat. Un conjunt d'entitats culturals i socials de la ciutat que s'articula generant un espai cultural, artístic i obert a la ciutadania.
joanujo Fa 2 mesos
Estos hacen mucho ruido y pagan poco. el ayuntamiento les rie la gracia. Se hacen pasar por ecologicos pero pone plaquas solares en tejado de uralita que esta total mente prohibido. Hacen fiestas que molestan al vecindario, fuego cuando esta prohibido y el ayuntamiento no hace nada.
Alexis Fa 2 mesos
Ah com que hi treballem molts autònoms i artistes que fem coses per la ciutat (ens ho autoatribuïm) doncs que ens paguin 4.000metres a Mataró centre. Així. I la resta d'autònoms, botiguers i tallers, a pagar un dineral pels seus 100 metres quadrats de botigues. Està molt bé això. Doncs escolti, jo també sóc molt important per Mataró, també vull que expropiin
Xifres que impacten? Fa 2 mesos
i ens hem de creure les xifres que donen d'una manera interessada? han contat tota la gent que pasava per alla? vinga home, no s'ho creuen ni ells, pero si son els mateixos de sempre, la majoria ni del barri, son els mateixos que veus a rocafonda o cerdanyola en temes ocupes, com es mouen molt semblen molts i no son ni les 4 gotes que diuen...i el capgros com sempre fent-li de altaveu, es nota que o son col.legues o pensen igual.
Menys samba Fa 2 mesos
i mes treballar
Enric Fa 2 mesos
Doncs jo prefereixo que enderroquin el monstruós edifici actual i hi facin pisos, una plaça i equipaments per al veïnat. En tot cas, a aquesta gent que fa els diferents tallers se.ls pot cedir un altre espai.
...Las fugarolencs???????????????? :) Fa 2 mesos
Es fan dir: las fugarolencs. Ja poden anar demanant, però deixen clar que estan com un llum.
Que rapid Fa 2 mesos
treuen aquests samarretes i slogans que si onades que si....mare meva, vinga va si sou tants, i les xifres marejen tant, que si visita d'escoles, que si espectadors...no crec que tingueu problemes en una colecta i comprar-la vosaltres. Quatre gotes no tindrien potencial economic...les "onades" si. Aquests sempre igual...a jugar amb els diners dels altres. Aixi tambe jugo jo, que possi la pasta un altre i el benefici per mi.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive