-
-

J. V.

‘Cal una estratègia perquè el TCM evolucioni i s’orienti a resultats’

El director del TecnoCampus, Jaume Teodoro, repassa en aquesta entrevista l'oferta formativa del parc tecnològic i apunta els reptes de la universitat

El 13 d’abril tindrà lloc una jornada de portes obertes al TecnoCampus. Quina oferta es presentarà? 
Es basa en tres àmbits: salut, ciències socials i empresa, i enginyeries i la tecnologia. El curs vinent desenvolupem l’oferta d’altres anys. L’any passat vam començar  Màrqueting digital, i junt amb aquest desenvoluparem els graus d’enginyeria, mecànica, electrònica, informàtica i audiovisuals. En ciències de la salut, també seguim amb el desplegament del grau d’infermeria, iniciant el quart curs; i el segon curs de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE). Dins les ciències socials oferim turisme, màrqueting, i administració d’empreses i gestió de la innovació.

Quines són les novetats per al curs vinent?
Destaquen les dobles titulacions a l’Escola Universitària del Maresme, que donen la possibilitat d’obtenir dos títols universitaris amb un any més. L’any passat ja vam fer la doble titulació d’ADE i Turisme; i aquest any afegim la d’ADE i màrqueting digital.

Quina demanda tenen les enginyeries?
Les enginyeries tenen molt bona sortida professional, però poca demanda. Voldria destacar el projecte Xnergic que hem posat en marxa. És una mesura per alimentar vocacions. El problema de les enginyeries és que no connecten amb la societat, i amb l'Xnergic hem pogut generar un atractiu important. És un “esplai” al voltant de la tecnologia, on hi participem més de cent joves que venen de Barcelona, de Masnou, de Granollers...

Té més demanda el grau d’ADE?
ADE és una carrera estable. La fem al voltant d’Innovació i emprenedoria, que capta un segment de públic determinat. El grau està vinculat a la creació d’empreses, això el fa molt pràctic i enfocat a un objectiu. Dins el grau hi ha un conjunt d’assignatures que creen habilitats per crear projectes innovadors, ja sigui en producte, servei o procés i model de negoci, i això li dóna una practicitat i un atractiu especial que la fa un referent dins la UPF.

Es busca la professionalització?
Sí. Hi ha tres pilars del TCM: la professionalització, l’emprenedoria i la internacionalització. Els nostres estudis no són teòrics sinó pràctics: no fem economia sinó d’empresa, no fem física o química sinó enginyeries, no fem medicina o biologia, sinó infermeria o CAFE.

I es fomenta l’emprenedoria.
Sí, volem generar talent emprenedor. En aquest sentit, tenim crèdits d’emprenedoria, que són molt importants, però també disposem d’un espai d’innovació com l’Innolab on es poden fer pràctiques innovadores. I al parc hi ha una preincubadora, on els estudiants de quart ja poden començar a desenvolupar la seva empresa. Quan acabaven, poden optar pel viver d’empreses i per programes com Innoemprèn. Al viver estem fent una ampliació d’espais perquè hi ha demanda alta, i hem obert l’Open Space, un espai de 300 metres a preu assequible compartit per diferents empreses. Aquí hi ha també l’espai landing, per fer intercanvis internacionals a companyies que venen uns mesos per conèixer el territori

La internacionalització és un altre dels reptes.
Vivim en un món on ja no podem parlar de fronteres. Això és bo, perquè l’economia catalana i espanyola estan en recessió, però l’economia mundial està en creixement. Les oportunitats no sempre es generen allà on som i has de tenir la visió de vendre, comprar i tenir força laboral a altres parts del món. Això al TCM ho potenciem a través de crèdits d’anglès i cultura internacional. També tenim 45 convenis Erasmus, i en algunes carreres es dóna la doble titulació internacional.

Cap a quin model d’universitat s’enfoca el TecnoCampus?
Dins el nostre pla estratègic es vol avançar en l’educació no presencial. En pocs anys passarem de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) a l’Espai Mundial d’Educació Superior. Aquest espai mundial es basarà en les tecnologies i els campus virtuals. L’anglès serà bàsic. Ara estem treballant per tenir una personalitat pròpia en l’àmbit de la semipresencialitat. Ho fem amb els MOCS (Massive Online Open Courses), que consisteixen en obrir la universitat en un entorn mundial. Dins la UPF som la primera universitat a desenvolupar els MOOC i és una de les nostres estratègies de futur. En aquests moments oferim uns cursos al voltant de l’emprenedoria i ja tenen al voltant de 6000 inscrits. Són oberts a tothom i gratuïts. Jo me’n sento molt orgullós.

El TCM s’obre al món però sembla que li costi obrir-se a la seva pròpia ciutat.
Tenim universitaris, empreses i gent de fora de Catalunya, però de vegades ens costa connectar amb la ciutat. Per això aquest any treballem per fer la Universitat d’estiu, que tindrà el lema de “Mataró, ciutat universitària”. Hi ha ciutats que se senten orgulloses de ser una universitàries, com Vic o Girona, i a nosaltres ens costa molt. La Universitat d’Estiu vol generar orgull de pertinença, que la gent se senti el TCM com una cosa de ciutat, acostar-lo a la ciutat des de l’àmbit acadèmic però també lúdic i participatiu. També hi farem la Summer School i un campus Xnergic. I clourem amb un acte festiu per les Santes.

Fa menys d’un any que vas ser nomenat nou director del TecnoCampus. Han canviat també els objectius del parc tecnològic?
El TCM va ser una aposta molt atrevida, un projecte innovador, on s’hi sumem dues universitats, un viver d’empreses i un parc d’empreses, sota una fundació amb agents públics i privats. Combinar-ho tot té molt de mèrit. La primera etapa des de la inauguració fins ara, va consistir en sumar. Ara que ja hem viscut junts un temps cal dissenyar una nova estratègia per veure on anem, fer que les coses evolucionin i ens orientem a resultats. L’etapa anterior va ser una etapa brillant perquè es van posar els condicionaments perquè això funcioni, i ara ens hem de posar en línia recta per aconseguir resultats. 


Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive