Entrevista de final de mandat amb l’alcalde de Mataró, David Bote, després de quatre anys moguts a nivell polític, que van començar amb un soci fort per governar i han acabat en minoria, però trobant acords per aprovar cada any els pressupostos.
Tenint en compte com va començar el mandat i com acaba, què creus que ha faltat per tenir un executiu local més fort fins al final?
Crec que cal posar en valor l’acord entre diferents. Que gent tant diversa es posés d’acord per tirar endavant les necessitats de la ciutadania és un missatge que no es pot perdre, els ciutadans han de veure que els seus representants, malgrat tot, s’entenen.
Tenint en compte això, trobes justa la decisió de CiU de trencar el govern?
Penso que l’Ajuntament ha fet una feina de guanyar múscul, endreçar-se, posar-se en marxa i per tant, ara volem fer un salt endavant en el proper mandat per prendre decisions fermes i amb seguretat. Prefereixo pensar en clau de futur que pensar en el que s’ha fet en el passat.
Però la previsió és la d’un consistori fragmentat i polaritzat després de les eleccions.
No sé si serà aquest escenari. Jo no ho puc assegurar. Estic convençut que existeix la possibilitat que tots aquells que volen una ciutat millor i toquen de peus a terra, i que saben que la ciutat és diferent a l’àmbit nacional, poden conformar un govern fort.
Respecte a l’any 2015, la situació a nivell nacional s’ha fet més complexa. Creus que es pot tensar més la corda amb el procés?
I fent això, què guanya la ciutat? Per mi s’ha de ser ordenat en els passos. Vam fer l’aprovació inicial del pressupost, queda l’aprovació definitiva, després quedarà una campanya i quan tinguem la foto, ja en parlarem el 26 de maig.
Com a alcalde i polític, dins de la teva ideologia, amb quins partits et sents més còmode governant?
Òbviament tinc ideologia i motius per haver entrat en política. El debat sobre el combat de les desigualtats està segrestat al conjunt del món. Els discursos populistes i com avança l’ultra dreta ho aigualeix tot. Això, traslladat a la ciutat, es tradueix en que a mi m’agradaria un enfortiment de les forces que defensen la lluita contra la desigualtat i preparar la societat pels canvis que venen. Aquesta és la meva preferència.
Et preocupa que creixi el discurs de l’ultra dreta a Mataró?
No. Em preocupa que hi hagi algú que per interès propi els hi faci la campanya gratuïta, cosa que és fàcil. I em preocupa el que hi ha darrera d’aquests moviments. Quin problema té una persona per acabar votant a Vox, perquè són veïns i veïnes de la ciutat. Gent normal que els vota. I aquí és on hem d’anar, resoldre els problemes. Ser conscients que cal atacar el que genera neguit al veí.
Més enllà de Les Santes, ens manca un gran esdeveniment de ciutat
El gran esdeveniment és Mataró. Que la gent perdi els complexos. Que la gent valori la ciutat acompanyada de coses que cal millorar. Creure que Mataró és una ciutat que està molt bé. Tothom que ve ens ho diu.
Som acomplexats?
És que cal posar en valor el que tenim. La platja, els espais per córrer... Cal pensar en positiu. Les possibilitats hi són. Ho va dir Victor Küppers a la conferència de la Unió de Botiguers. Hi ha elements que no funcionen, hi ha drames, però la qüestió és com ho afrontes. I dir cada dia ‘que brut està tot’ no ens porta enlloc.
Però no deixa de ser una mica veritat que hi ha massa brutícia als carrers de Mataró?
Cert. Vam millorar el contracte de neteja i recollida de residus, hem fet campanyes, hem multat... I és evident que cal repensar els serveis que prestem perquè els resultats són insuficients. Però la culpa no és només de l’empresa. Sense la col·laboració de la gent no avançarem. Vam promoure l’app per resoldre incidències en aquest àmbit, i la gent fa la trampa de baixar el moble vell, fer la foto i que el servei de recollida el vagin a buscar. No hi ha diners per un servei a la carta de recollida.
No ens falta algun element que ajudi a generar aquesta il·lusió de pertànyer a Mataró?
Tenim gent boníssima com l’escriptora Care Santos, equips que juguen arreu d’Europa, talent reconegut en la ciència, en l’empresa, en la cultura... I no els acompanyem ni els valorem. Aquest hauria de ser el camí a seguir. No crec que una cosa com la Festa al Cel millorés l’autoestima de la ciutat.
El gran projecte transformador de la ciutat és la nova estació?
Sí, però no l’únic. Veig un equilibri de quatre grans eixos. Un és endreçar el Front Marítim, que es fa des de la Nacional a Iveco Pegaso, passant per l’estació, el districte TecnoCampus, el Port i el passeig; el segon és el de no deixar de ser de Mataró, gràcies el Pla d’Impuls del Centre que ens ha d’impedir convertir-nos en un eixample de Barcelona; el Mediterrani és aigua i muntanya, per tant el projecte d’anella verda és important; i el quart eix és que tot això no sigui per uns pocs, sinó per tota la ciutat. No podem tenir una ciutat maca només per quatre. Igualtat, llei de barris, invertir arreu de Mataró.
Comentaris