-
-

V. B.

Cabana reclama als empresaris catalans que ‘connectin’ amb la cultura

L'advocat i historiador destaca el caràcter emprenedor de l'economia catalana en l'acte institucional de la Diada

Francesc Cabana és una veu autoritzada per parlar de la història i el present de l’economia catalana. Advocat i historiador, fundador de Banca Catalana i col·laborador habitual del diari Avui, ha publicat nombrosos llibres sobre la realitat econòmica, bancària i empresarial del país. En el seu currículum, però, també hi figura la vicepresidència de l’Ateneu Barcelonès, entitat de gran prestigi que treballa “per la cultura i les idees”, on comparteix junta amb noms com Ferran Mascarell. Aquesta doble vessant que reuneix en la seva persona, empresarial i cultural, és la que reclama als petits i grans empresaris del país. “La cultura emprenedora que sempre ha caracteritzat la nostra economia ha de saber connectar amb la cultura catalana perquè el país avanci”, va afirmar Cabana ahir dijous, en l’acte institucional de la Diada que va tenir lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, promogut per Òmnium Cultural.

“L’economia catalana, un model malgrat tot” era el títol de la conferència de Cabana. Un model que segons l’historiador segueix vigent, malgrat la crisi econòmica, per la capacitat emprenedora dels catalans . Un esperit que Cabana remunta a Guerra de la Successió i el Decret de Nova Planta. “Quan els catalans van perdre el poder polític, es van dedicar a treballar”, va recordar Cabanes, citant un concepte patentant pel també historiador Jordi Nadal. “Catalunya va renunciar a la reivindicació col·lectiva a canvi de lliurar-se a la reivindicació individual del treball i els negocis profitosos”, va dir. Aquí es troba l’arrel, segons Cabana, de la revolució industrial, que va triomfar a Catalunya malgrat no disposar de recursos naturals propis per tirar-la endavant. “Aquesta cultura emprenedora, vinculada a l’esforç, s’ha adaptat a cada moment”, va explicar el conferenciant, en referència als múltiples canvis que ha viscut l’economia i la indústria catalana després de crisis com la del tèxtil.

Aquest esperit emprenedor de l’empresariat català, però, s’ha de reforçar amb un “interès cultural”. Rememorant personatges com Eusebi Güell, poderós industrial que va promoure grans obres del modernisme gràcies al seu interès per l’arquitectura, Cabana va reclamar que els empresaris “connectin amb la cultura”, cosa que els permetrà “conèixer el seu país on viuen, la seva gent i la seva llengua”. Sense aquesta connexió, el conferenciant veu “difícil” que l’economia, la societat i la cultura catalana “es desenvolupin” amb plenitud.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive