El ministre de Foment, José Blanco, es va comprometre ahir dimecres a Barcelona a impulsar "com més aviat millor" la futura línia orbital ferroviària, que enllaçarà Mataró i Vilanova i la Geltrú (Garraf) passant pel Vallès. Blanco, que va ser a l’Estació de França per presentar a la societat civil catalana el Pla de Rodalies de Barcelona 2009-2015, va apuntar que l'any vinent s'iniciarà la redacció dels corresponents estudis informatius. La seva execució, ha dit, suposarà una inversió addicional als 4.000 milions d'euros amb què està dotat l'actual Pla de Rodalies, encara que la quantia, que assumirà el Govern, està encara per definir donada la complexitat del traçat.
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va afirmar que la línia orbital hauria de ser "la culminació" d'un pla que ha de donar resposta a les necessitats de mobilitat dels ciutadans de l'àrea metropolitana. A l'acte, al qual han acudit nombrosos diputats i alcaldes, el ministre va assegurar que el Govern "s'està bolcant" en aquest pla, que, una vegada executat, suposarà la major inversió a la xarxa de Rodalies de Barcelona des de la posada en marxa del servei, fa ja vint anys.
Actualment, s'han licitat o s'estan executant obres per valor de 572 milions. Foment haurà construït l'any 2015 deu noves estacions de Rodalies a Catalunya, onze nous intercanviadors i 25 quilòmetres de noves vies. Per llavors tota la xarxa tindrà via doble i s'haurà renovat la flota de trens, adaptant-los a persones amb mobilitat reduïda. El conseller Nadal va remarcar que l'aprovació d'aquest pla suposa una condició "necessària" perquè el govern català assumeixi la gestió del servei de Rodalies l'1 de gener de 2010. "Sense aquest pla no hi pot haver un bon servei al ciutadà per part de l'operadora", va indicar.
-
Al·legacions al traçat
L'Ajuntament ha presentat una sèrie d'allegacions a la proposta de traçat de la línia orbital al seu pas per la ciutat. Les allegacions fan referència a nou qüestions diferents, la més destacable de les quals fa referència al pas del tren per les Cinc Sènies. En concret, es reclama que l'estació de Rocafonda se situï dins la trama urbana i no a l'altra banda de la riera de Sant Simó, i que els tallers de manteniment s'ubiquin a ponent, tocant a la carretera de Mata, per no afectar la mina d'aigua de les Cinc Sènies. Les allegacions també inclouen qüestions que van des de la necessitat d'incorporar bons enllaços amb l'actual línia C1 de rodalies fins a la possibilitat d'estudiar la supressió o soterrament de la línia de la costa un cop funcioni la línia orbital. Altres allegacions proposen la modificació de l'ubicació de l'estació del parc central perquè no afecti el pàrquing ni l'illa del Camp Municipal d'Esports o el sistema d'afectacions del sòl, que s'haurà de limitar a les actuacions al subsòl sense afectat drets urbanístics en superfície.
Blanco, Hereu i Nadal, a la presentació del Pla de Rodalies de Barcelona
Comentaris