Biblioteca Pompeu Fabra. Foto: R.Gallofré
Biblioteca Pompeu Fabra. Foto: R.Gallofré

Les biblioteques triomfen: 24% més d'usuaris que fa un any

La xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona presenta unes grans dades del 2023 amb un augment del 10% dels préstecs

Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona han experimentat un notable creixement en nombre d'usuaris i préstecs, consolidant-se com a centres culturals essencials per a la comunitat. Segons les dades recollides, durant el 2023, aquests equipaments municipals van rebre un total de 16.676.215 visitants, un augment del 24% respecte a l'any anterior. Això va anar acompanyat d'un increment del 10% en el nombre de préstecs, amb un total de 11.870.829 llibres prestats.

Més enllà de ser espais per a l'estudi i el préstec de llibres, les biblioteques ofereixen una àmplia gamma de serveis relacionats amb la cultura i la participació ciutadana. Cada dia, es realitzen 154 activitats dirigides a tots els públics, com ara conferències, hores del conte, clubs de lectura i tallers de ciència ciutadana, que contribueixen a la dinamització cultural dels municipis.

Els serveis destinats a la promoció de la lectura i el foment de l'hàbit lector són una prioritat per a les biblioteques públiques, especialment entre la comunitat educativa. El 2023, un total de 62 escoles van visitar una de les biblioteques o bibliobusos de la xarxa, amb un total de 451.000 préstecs realitzats pels centres escolars. El públic infantil representa un 54% del total de préstecs, amb 4.275.894 documents prestats durant l'any passat.

Pel que fa a la dimensió virtual de les biblioteques, el préstec de documents a través de plataformes bibliodigitals està experimentant un augment significatiu. Actualment, els usuaris descarreguen una mitjana de 3.660 documents cada dia, representant un 8% dels préstecs totals.

Una de les característiques més destacables de la Xarxa de Biblioteques Municipals és la seva capacitat de treballar en xarxa per oferir serveis globals als ciutadans. Això es reflecteix en l'increment del préstec interbibliotecari, que ha crescut un 50% durant l'últim any, arribant a prop de 900.000 documents prestats anualment. Aquest servei, gratuït des del 2022, permet moure llibres entre les biblioteques de la xarxa per garantir l'accés als documents a tots els municipis.

Amb una oferta de 233 biblioteques i 12 bibliobusos que donen servei a 283 municipis de la província, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona continua fent un esforç constant per acostar la lectura a tots els ciutadans, implementant noves iniciatives i col·laboracions per fomentar la cultura i l'accés a la informació.

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive