L'alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, ha subratllat a la cimera contra el canvi climàtic la importància dels òrgans locals en la lluita contra l'escalfament global. La delegació catalana al complert coincideix en aquest punt. L''esmena catalana' s'ha redactat per defensar precisament aquest qüestió. Baron posa com a exemple que “per reciclar podem fer una gran campanya i instal·lar els contenidors necessaris, però la selecció es fa a les cuines de la gent”. Els governs locals “poden guanyar la complicitat dels ciutadans' perquè veuen que tot plegat 'reverteix en el seu benefici”. “I sense aquesta complicitat no es pot aplicar cap política mediambiental”, conclou. Baron, assisteix aquests dies a la cimera per aturar el canvi climàtic de Copenhaguen en representació de la Diputació de Barcelona. Ho fa a través de l'ICLEI (Institutional Council for a Local Environmental Initiatives). La seva intervenció en el Comitè de Regions ha despertat l'interès de nombroses regions que no acaben de fer els deures.
Al febrer del 2008 es va signar el pacte d'alcaldes, amb el qual representants de consistoris de tot el món comprometien els seus municipis a reduir un 20% les emissions de CO2, augmentar un 20% la seva eficiència energètica i garantir que un 20% de l'energia que necessiten els edificis municipals provingués de fonts renovables. Els tres objectius cal aplicar-los abans dels 2020. La Diputació, segons Baron, s'ha erigit en una 'estructura de suport' per tots els municipis que volen complir el pacte d'alcaldes. Dels 311 de la província de Barcelona, 118, les principals ciutats hi estan incloses, el segueixen. Per fer-ho, des de la Diputació, i a través d'una metodologia que ha rebut el vistiplau de la Unió Europea, es desenvolupen conjuntament amb els municipis els Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES).
”Primer s'avaluen els nivells d'emissions, després es crea un full de ruta per actuar sobre cada municipi”, resumeix el diputat. La Diputació ha invertit '2 MEUR' en aquests plans i a l'actualitat, dels 118 municipis adscrits al pacte, 'uns 90 ja tenen el seu PAES'. Baron destaca com a gran fita de la Diputació l'obtenció d'un crèdit de 500 MEUR que es repartiran els municipis integrats dins el pacte i que arribaran des del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i seran finançats conjuntament amb les caixes catalanes. El sistema permetrà dotar d'un fons als Ajuntaments per endegar els seus projectes i, “a més, crearà 7.000 nous llocs de treball”. La intenció és que els diners es vagin tornant amb l'estalvi que procurin les instal•lacions d'energia renovable.
Mica en mica els pobles comencen a avançar en aquesta direcció. “A Dosrius escalfen una escola de bressol amb energia geotèrmica, a Cardedéu amb aquesta energia protegeixen del fred una biblioteca”, explica Baron. A Mataró, aprofiten “aigua calenta residual de la depuradora i vapor de la incineradora per escalfar l'hospital de la ciutat, alguna escola o les piscines”. 'La província de Huelva i alguna regió italiana' han gestionat de manera similar el pacte d'alcaldes, però, segons Baron, 'no estan tan avançades com la de Barcelona'. Per a l'alcalde el secret de l'èxit rau en la política local. La proximitat 'permet explicar als ciutadans per què cal tirar endavant aquestes polítiques, i que aquests vegin com reverteixen de seguida en els seus interessos'.
'Sense la complicitat dels ciutadans, no pot tirar-se endavant cap política mediambiental', assegura, i la prova la dóna el procés de reciclatge 'ja podem anar aprovant paquets de mesures legals i muntant contenidors de diferents colors, la primera selecció es fa a les cuines de cada família', conclou.
L'alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron
Comentaris