Bassas i Baron en el ple
Bassas i Baron en el ple

J. Vives

Baron insinua que regidors de l’oposició tenen vinculació amb Can Fàbregas

L'afer Bassas centra la major part del debat del ple de febrer, que va durar fins les dues de la matinada

L’alcalde, Joan Antoni Baron, va insinuar en el ple de dijous, dia 7, que hi ha regidors de l’oposició que també tenen una vinculació familiar amb propietaris de la nau de Can Fàbregas i de Caralt. Baron es va defensar així dels retrets que li van fer els partits de l’oposició per haver ocultat durant un any la relació del regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, amb dos socis de Naves Biada, societat propietària de la finca. "Hi han hagut i hi han algunes altres relacions de parentius amb aquest tema", va espetar Baron. "No m’agrada assenyalar amb el dit. Podria fer-ho i no ho faré. Però el que he dit, dit queda. No tinc ganes de fer aquesta funció d’assenyalar amb el dit a menys que vostès em portin en un situació d’incomoditat", va insistir minuts més tard.

L’alcalde no va voler especificar a qui es referia amb aquestes paraules, ni durant el ple ni tampoc davant els periodistes que el van interpel·lar al final de la sessió plenària. Tampoc en la roda de premsa posterior al ple, celebrada aquest divendres, dia 8, Baron ha volgut entrar en detalls: "no faré cap comentari que doni peu a una mala interpretació", ha dit l’alcalde, que s’ha limitat a puntualitzar que només va afirmar que "molta gent podria tenir coneixement d’aquest parentiu". En referència a aquest tema, el cap del grup municipal, Joan Mora, en una roda de premsa aquest divendres, ha criticat Baron per "tirar la pedra i amagar la ma” i ha lamentat que l’alcalde "no estigui per sobre d’aquestes situacions". Segons ha pogut saber capgros.com, l’alcalde s’hauria pogut referir al regidor de CiU Francesc Masriera, que va estar casat fins l’any 1985 –fa 23 anys- amb una filla de Jesús Segura, un dels socis de Naves Biada i oncle matern del regidor d’urbanisme, Ramon Bassas. Masriera es va afiliar a CiU l’any 2003 i és regidor de l’Ajuntament des de fa nou mesos.

En el ple, l’alcalde també va constar en acta el fet que un altre regidor de CiU, Marcel Martínez, s’absentés de la sala quan es debatia sobre aquest tema per la seva vinculació professional amb l’empresa Naves Biada. "Hi havia relacions professionals com la d’en Marcel, que avui s’ha absentat però que ho sabia (la relació de Bassas amb Naves Biada) perquè fa molt de temps que treballava amb aquest tema", va dir Baron en referència a Martínez i per demostrar que “hi havia altres persones que ja ho sabien". Segons va explicar l’alcalde, tan bon punt en va tenir coneixement, Bassas va informar al secretari de l’Ajuntament, a l’alcalde i al llavors regidor d’Urbanisme, Arcadi Vilert. "No hi ha res d’estrany que haguessin d’amagar i no vam creure necessari comunicar-ho", es va justificar l’alcalde.

El debat sobre el cas Bassas i la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt va ser el tema recurrent d’una llarga sessió plenària del mes de febrer, que va durar fins les dues de la matinada. Baron va assegurar que tot s’ha tractat "d'una badada": "Bassas ja ha explicat que ha comès un error, però aquest error no té trascendència", va dir Baron, que va defensar, fent valer l’informe del secretari, que de l’actuació de Bassas no es deriven conseqüències jurídiques i administratives. A més, va negar que es volgués ocultar informació. Aquests van ser també els arguments que va esgrimir el govern municipal a l’hora de votar en contra de la sol·licitud presentada per CiU per revisar els acords urbanístics relatius a Can Fàbregas en els quals hagués participat el regidor Ramon Bassas. Pels nacionalistes, que van criticar el govern per "ocultar informació decisiva", segons el cap del grup Joan Mora, aquests acords podrien ser invàlids perquè el regidor d’Urbanisme s’hauria d’haver absentat de les votacions. Baron va advertir que amb la nul·litat de tots els acords "la nau deixaria d’estar catalogada demà al matí". "I vostès volen això?", va preguntar directament als grups de CiU i la CUP, que van votar afirmativament a la proposta. El PP, per la seva banda, es va abstenir en considerar que "no seria responsable prendre decisions que aturin el procés d’arribada del Corte Inglès, que serà positiu per la ciutat”, segons Pau Mojedano. El portaveu popular, però, si que va carregar contra el regidor d’Urbanisme: "ha quedat desacreditat i sense dignitat per seguir en el càrrec", va afirmar. Mojedano també va reclamar de nou la creació d’una comissió independent d’investigació d’aquest procés. La CUP, per la seva banda, va demanar al secretari que expliqués si havia contrastat la informació facilitada per Bassas a l’hora de redactar el seu informe. El secretari va explicar que tota la informació s’havia demanat al servei d’Urbanisme.

El suport dels socis de govern
Per la seva banda, els socis minoritaris del govern, ICV i ERC, també van tancar files al voltant del regidor d’Urbanisme. El portaveu republicà, Francesc Teixidó, es va mostrar especialment crític amb la plataforma Salvem Can Fàbregas i es va preguntar si la preservació del patrimoni és el seu autèntic objectiu. Teixidó també va advertir del risc de posar en perill l’arribada del Corte Inglès així com de "posar en crisi el govern de la ciutat". La portaveu ecosocialista, Quitèria Guirao, es va preguntar el perquè del debat al voltant del cas Bassas "si ningú dubta de la seva honorabilitat" i va coincidir amb ERC en advertir que l’únic que es pretén "és que aquest govern no acabi la legislatura".


Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive