Joan Antoni Baron porta velocitat de creuer. Quan es compleixen tot just dos anys de la seva investidura com a alcalde, que va tenir lloc el 10 de maig de 2004, el substitut de Manuel Mas té el panorama immillorable per encarar amb garanties les municipals del 2007 en què encapçalarà per primera vegada la llista del PSC a Mataró.
L'alcalde ha aconseguit el suport dels partits a l'oposició CiU i PP per tirar endavant el seu principal compromís de govern, un gran Pacte per al desenvolupament econòmic i social que defineix el full de ruta per rellançar la ciutat davant la preocupant crisi tèxtil. Al mateix temps, ha impregnat el govern del seu tarannà dialogant malgrat els problemes que en aquest sentit li han causat el regidor de Mobilitat Fermí Manchado i el d'Urbanisme Arcadi Vilert i s'ha dedicat a fer campanya permanent, personant-se a la majoria d'actes populars que s'han convocat a Mataró.
La maquinària del PSC està tan greixada que CiU i ICV, dos partits amb problemes de lideratge, s'han disputat públicament l'opció a convertir-se en els socis del PSC en la pròxima legislatura.
Pel que fa a ERC, el tercer soci del tripartit, el seu paper dins i fora de l'Ajuntament ha passat a ser marginal des de la dimissió del cap de llista republicà i tercer tinent d'alcalde, Toni Civit, com a fruit del cas Llansó. Baron no només va sortir airós de la crisi de govern, sinó que li va servir per reforçar el seu lideratge i recuperar per al PSC una cartera estratègica com l'Institut Municipal de Promoció Econòmica. Ni tan sols el soroll permanent als plens municipals, en els quals hi ha hagut manifestacions contínues, semblen preocupar l'alcalde. "Hem complert escrupolosament tots els compromisos que ens vàrem marcar. Hem comès errors perquè no som perfectes, però els hem sabut reconduir". En aquest sentit, Baron assegura sentir-se satisfet però no cofoi perquè assegura que encara hi ha molts reptes que vol tirar endavant. Així ho ha explicat en la roda de premsa que ha ofert avui dimecres, dia 10, amb motiu de l'aniversari.
A curt termini, i fins que se celebrin les properes eleccions municipals el proper any, Baron té una llarga llista de projectes, entre els que es destaquen l'inici de les obres del TecnoCampus al Rengle i dels accessos de la C-32, fer que Mataró Ràdio i el Museu del Tèxtil siguin una realitat i que Rocafonda i el Palau aconsegueixin els ajuts de la Llei de Barris.
-
24 mesos, 24 accions
Dels vint-i-quatre mesos que Joan Antoni Baron ha estat a l'alcaldia, ha escollit també vint-i-quatre de les accions que ha impulsat per la ciutat, de les quals destaca el Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social que, segons l'alcalde, ha de garantir el futur de la ciutat marcant les línies estratègiques a seguir, més enllà del partit que hi hagi al govern. Quant a l'economia, Baron també ha lamentat la difícil situació per la qual ha passat el gènere de punt: Ha estat un cop important però l'economia ha aguantat, i ara ens hem de centrar en reincorporar al món laboral el sector més perjudicat de la crisi: les dones majors de 35 anys.
En el repàs de la feina feta, l'alcalde està satisfet dels projectes dels nous centres educatius i escoles bressol. Hem fet els deures perquè no només hem posat a disposició de la Generalitat els terrenys, sinó que hem començat a construir els centres pel nostre compte, a l'espera que ens retornin la inversió, ha apuntat Baron, que ha posat l'accent també a més en el nou Centre Cívic del Pla d'en Boet, l'Edifici de Via Pública, el nou Pavelló de Cirera i Can Xalant. Esperem tenir acabats els arcs de la Nau Gaudí abans de vacances, ha afegit.
Pel que fa a la política urbanística, Baron creu que han pres decisions encertaden tant amb el Pla d'Habitatge com en la recuperació de zones verdes: Volíen una ciutat mediterrània, complexa, cohesionada i compacta, i això calia combinar-ho amb una forta pressió de creixement de la població. Amb tot, Baron creu que eren necessaris i positius els canvis d'usos derivats del Pla General per tal de tenir més habitatge. L'alcalde vol continuar amb la seva política d'aprofitar teixits morts, com van fer a Can Xammar.
Un moment de la roda de premsa d'aquesta tarda.
Comentaris