La historiadora Assumpta Montellà, al poble vell de Corbera d'Ebre
La historiadora Assumpta Montellà, al poble vell de Corbera d'Ebre

ACN

Assumpta Montellà recupera el testimoni de la lleva del biberó

La historiadora mataronina presenta l'obra '115 dies a l'Ebre, que repassa un dels episodis més cruents de la Guerra Civil

Set soldats de la lleva del biberó -nascuts l'any 1920- i un pontoner que va participar en el conflicte reconstrueixen el relat de la batalla de l'Ebre a partir de la seva experiència i dels seus records a '115 dies a l'Ebre' (Ara Llibres), l'última obra de la historiadora Assumpta Montellà. Una aproximació que vol anar més enllà de la literatura històrica, explotant el vessant més antropològic i humà del gènere a partir de les vivències personals. Seguint el fil cronològic dels principals esdeveniments d'aquest episodi de la Guerra Civil, Montellà interroga i plasma la memòria d'aquests supervivents, llavors uns joveníssims soldats que, en molts casos, es van acabar convertint en carn de canó.

Molts van anar inicialment com a voluntaris, per convenciment ideològic. D'altres ho van fer forçats, fins i tot per evitar que enviessin al front els caps de família de major edat. Quan el govern de la República decideix l'any 1938 cridar a files uns 27.000 joves nascuts durant els anys 1920 i 1921 alguns, per por, decideixen amagar-se. Era el preludi d'una experiència traumàtica en tots els sentits: tenien només disset o divuit anys.

"No s'assabenten que estan al front fins pràcticament quan senten els xiulets de les bales", relata Montellà des de l'església del poble vell de Corbera d'Ebre, un dels símbols més eloqüents del significat i la transcendència de la batalla de l'Ebre, una de les més cruentes de la guerra civil, amb 30.000 morts, però un nombre total de baixes no confirmat que podria multiplicar-los per tres.

Gràcies la narració de l'experiència personals de set d'aquests soldats -a més d'incorporar el d'un pontoner de l'exèrcit republicà de més edat-, Montellà reconstrueix la història d'aquest sagnant episodi que va marcar definitivament el desenvolupament final del conflicte bèl·lic. La historiadora i escriptora aspira a fer una "aportació diferent a la literatura històrica", focalitzant l'enfocament cap a l'antropologia i el component humà del relat. "La que no surt als llibres", precisa.

Anècdotes tràgiques i d'altres una mica menys omplen les pàgines de la seva nova obra, que centra la seva atenció en donar la veu als que enmig d'aquell foc, població civil al marge, eren "els més febles". Cadascun dels entrevistats aporta la seva història personal, en un exercici que, segons reconeix la historiadora, intenta reivindicar la memòria de tots aquells que no ho van poder explicar.

Vius "de casualitat"
"Van sortir-se'n gairebé de casualitat, quan els tocava morir. Però van tenir la sort que cap bala portava el seu nom. I ara que se n'adonen que no podran eludir la mort com llavors, que la mort els està esperant al tram final de les seves vides, volen fer un testament de vida volen deixar escrit allò que van veure i van viure, sobretot, per aquells que no van tornar. Com diuen un d'ells, tornar-los a oblidar seria tornar-los a deixar abandonats en aquelles trinxeres, una segona mort", raona.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive