V. B.

Assessorament gratuït perquè els immigrants emprenguin el seu propi negoci

Acción contra el hambre arrenca aquest programa al Maresme, pioner a Catalunya i finançat pel Ministerio de Empleo

El Maresme és la primera comarca catalana que acollirà el programa “Vives Emprende”, un projecte de l’ONG Acción contra el hambre finançat pel Ministerio de Empleo, que ofereix assessorament gratuït als immigrants per ajudar-los a emprendre el seu propi negoci. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que ja s’ha dut a terme a les comunitats de Madrid i d’Andalusia, és facilitar l’accés al món laboral per compte propi a persones d’origen estranger que estiguin sense feina o vulguin millorar la seva situació

"El col·lectiu immigrant té un ADN emprenedor", constata Agustí Jorba, el tècnic responsable d'aquest projecte. "Ve aquí a buscar-se la vida, amb la incertesa i el risc molt assumits, i no tenir aquesta por és molt important a l'hora de llençar-te a crear el teu propi projecte", afegeix. Aquesta és una barrera que molts d'ells ja han saltat, però sovint els manquen coneixements i capacitats tècniques per afrontar l'aventura amb prou garanties. "Per això treballem molt la part competencial i tècnica, centrant-nos en l'elaboració dels plans d'empresa, de viabilitat i de finançament", apunta Jorba.

La necessitat de dur a terme aquest projecte ve avalat per les dades: segons la Federació Nacional de Treballadors Autònoms, durant el 2015 Catalunya va liderar el creixement del nombre de persones estrangeres que treballaven per compte propi. Per contra, al Maresme les contractacions de població immigrant es van reduir en un 14,15%. Un context que empeny els nouvinguts a emprendre el seu propi negoci. Per ajudar-los a aconseguir-ho, "Vives Emprende" ofereix als participants itineraris personalitzats i els acompanyen en tot el procés emprenedor, des de la definició de la idea embrionària fins a la posada en marxa del projecte i la recerca de finançament. "Moltes vegades els projectes d'aquests col·lectius són unipersonals, és complicat que busquin col•laboracions, per això un dels temes que treballem és la necessitat d'establir aliances", explica el responsable del projecte.

Al Maresme el projecte està tot just a les beceroles. L'experiència a Madrid i a Andalusia ha estat "molt positiva" segons Jorba. En destaca sobretot el "sorprenent ventall d'idees" que presenten les persones que s'hi van acollir. Des d'una bugaderia a una consultoria de dret internacional, passant per un espai lúdic per a infants o un taller de costura. "Ni molt menys es resumeix tot a negocis d'alimentació, hostaleria o locutoris, la gent es fa forta en allò que realment li agrada i li interessa, no en el tòpic", apunta. En el cas de la capital, de les 90 persones que van arrencar en el projecte, prop d'una desena han acabat donant vida a un negoci. Al Maresme esperen captar-ne unes 70 de bon principi i calculen, segons l'experiència prèvia, que una quinzena acabaran desenvolupant el seu pla de negoci.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive