Joan Antoni Baron va presentar el dia 2 el seu web de candidat apostant per Internet com a canal de comunicació amb vista a la campanya de les eleccions municipals. En l'acte, el periodista i blocaire Saül Gordillo va definir Baron com un «candidat 2.0».
«Candidat 2.0», com «web», «bloc» o «YouTube» són conceptes que els qui no els coneguin hauran de començar a aprendre si volen seguir amb atenció la campanya de les eleccions municipals del proper 27 de maig. En aquestes eleccions bona part de la batalla política serà a Internet. Gordillo defensa que «la xarxa és un canal més per a la propaganda política» i que el que seria preocupant és «que els candidats no la fessin servir».
El periodista i consultor de mitjans Juan Varela explica que a l'estat espanyol s'ha passat molt ràpidament d'una fase en què alguns polítics tenien una presència a Internet de forma privada, a través de blocs, pàgines personals o fòrums, a un ús intensiu dels recursos de la xarxa per a la propaganda i el màrqueting polític.
Els cinc partits amb representació al consistori tenen pàgina web, així com l'Alternativa Vecinal i la CUP. A més, alguns candidats també tenen web amb domini propi i els més atrevits fins i tot s'animen a crear un diari personal a Internet: un bloc on periòdicament escriuen les seves reflexions. En aquest aspecte, Baron és el més veterà: l'alcalde té un bloc des de finals de 2005. Joan Mora i Francesc Teixidó també s'han apuntat des del febrer a la moda de les bitàcoles.
Més proximitat
Per Juan Varela, en poc temps s'ha passat d'una presència d'alguns polítics a la xarxa de forma privada i buscant un diàleg constructiu amb altres internautes a un ús d'Internet per a «la propaganda i el màrqueting polític». Varela creu que aquestes eleccions són un «moment interessant» perquè les municipals tenen un «grau de proximitat» que no tenen altres comicis. El periodista creu que estem en un moment interessant perquè es comprovaran les possibilitats reals de la ciberdemocràcia: si els polítics més propers, menys estrelles que van iniciar el diàleg amb els electors a través d'Internet se'n surten o si les noves tecnologies queden sota la influència dels aparells dels partits.
Per la seva banda, Saül Gordillo creu que les eines de propaganda electoral per Internet poden ajudar l'electorat «perquè té un mitjà més d'informació» i «apropen i faciliten la relació elector-candidat». Pel periodista maresmenc, l'ús de les noves tecnologies suposa «una novetat en les campanyes municipals», però, lamenta el boom dels «blocs instrumentals», que només «s'obren i s'escriuen amb la mirada posada a les urnes i després s'abandonen».
Llegeix l'informe sobre la presència dels partits a la xarxa.
-
Televisió a la xarxa
Amb un candidat que treballa en el camp de les noves tecnologies, CiU s'ha abocat en la propaganda a través de la xarxa. Al web de Joan Mora es poden trobar vídeos dels diferents actes del candidat. El més comú, però, és utilitzar el portal YouTube, on els usuaris poden penjar-hi vídeos que ells mateixos editen. Baron i Mojedano ja hi tenen els seus clips de presentació i també la CUP enregistra els actes que organitza.
Baron durant la presentació de la seva web
Comentaris