L'any nou comença amb l'aplicació d'una de les lleis que ha portat més cua en els últims temps, la Llei reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac. A partir de l'1 de gener, estarà prohibit fumar als llocs de treball (excepte els espais a l'aire lliure) i no es podran habilitar sales per a fumadors. Tampoc es podrà encendre una cigarreta en aquells bars i restaurants de més de 100 metres quadrats que no disposin d'una zona especial per a fumadors; en els de menys de 100 metres quadrats, els seus propietaris seran els qui decidiran si hi està permès o no fumar. Tot i que inicialment s'havia anunciat que en els restaurants que permetin fumar els menors de 16 anys no podran entrar a l'establiment, el Ministeri de Sanitat i Consum ha fet pública una nota aquesta mateixa setmana en la que s'assegura que els menors hi podran entrar en les mateixes condicions que fins ara. Per als qui no compleixin la normativa, es preveu un règim sancionador molt dur, amb multes d'entre 300 i 600.000 euros depenent de si les faltes son lleus, greus o molt greus. Així doncs, aquesta nova legislació comportarà un important canvi d'hàbits tant en col·lectiu de fumadors, que a Espanya supera el 30% de la població.
A Mataró, les empreses, els bars i restaurants i els locals nocturns s'han preparat per a l'entrada en vigor de la llei. L'ajuntament, l'empresa més important de la ciutat en nombre de treballadors, ja ha informat a la seva plantilla de les mesures que s'han pres. Es col·locaran senyals de prohibit fumar a l'entrada de tots els centres i edificis municipals (sobretot en aquelles zones on fins ara s'acostumava a fumar) i es retiraran tots els cendrers tant de l'interior com de l'entrada d'aquests edificis, per tal d'evitar que la porta d'entrada sigui considerat l'espai exterior on anar a fumar. També s'han previst sessions informatives de sensibilització i suport per als fumadors interessats en deixar el tabac.
Una altra firma important de la ciutat, Paul Hartmann, productora d'adhesius sanitaris, també ha començat a treballar per aplicar la llei. No es podrà fumar en tot el recinte, ni tan sols a la cafeteria, el lloc on fins ara s'acostumava a fer-ho. Durant la jornada laboral, els treballadors no tindran manera de poder encendre una cigarreta, ja que no poden sortir al carrer (a causa dels productes que fabriquen, porten un uniforme especial que no pot entrar en contacte amb l'exterior). Davant d'aquest fet, Paul Hartmann ha preparat un programa, en col·laboració amb la mútua de l'empresa, per ajudar als seus treballadors fumadors a deixar l'hàbit.
Fer de policies
La nova llei incideix especialment en el gremi de l'hosteleria. El propietari del restaurant Can Lluís de Mataró, Lluis Salart, ha optat per dedicar un dels seus dos menjadors als fumadors i deixar l'altre lliure de fum. Els caps de setmana, però, no es podrà fumar en tot el restaurant. Si no les coses es complicarien massa, amb llistes d'espera separades, explica en Lluis, qui creu que aquesta llei és massa dura i que d'aquí a sis mesos, quan passi el boom', poca gent la complirà. Al seu parer, el pitjor d'aquesta nova legislació és que als restauradors ens facin fer de policies, que hagin de vetllar perquè els clients no fumin als seus locals.
Al restaurant Cau Grillat ja no s'hi podrà fumar mai més. Al ocupar una superfície de tan sols 60 metres quadrats, pertany a la categoria d'establiments que poden escollir si prohibir fumar o no. El seu propietari, Oriol Icardo, ha optat per la primera possibilitat, cosa que li anirà bé a la meva salut, segons diu. Tot i així, lamenta que ens facin triar a nosaltres el que hem de fer, hauria preferit que ho digués la llei i punt. Per últim, els gestors d'un dels locals més concorreguts de la nit mataronina, la sala Clap, encara estan pensant com s'ho faran per habilitar una zona de fumadors. El fet de què disposin de dues sales podria ser la solució, encara que també pensen en habilitar la terrassa del recinte per a fumadors (tot i que l'haurien d'acondicionar per als mesos més freds). En tot cas, encara tenen temps, ja que la llei preveu un període de de vuit mesos perquè aquest tipus d'establiments adeqüin els seus espais.
-
La patronal creu discriminatori el descans per fumar
La patronal catalana Cecot ha aconsellat a les empreses que no habilitin temps de descans recuperable per als fumadors si aquesta mesura no s'aplica als no-fumadors, ja que es pot interpretar com una discriminació en les relacions laborals. Davant la posada en marxa de la nova llei de prevenció del tabaquisme, la Cecot ha criticat, mitjançant un comunicat, que la prohibició de fumar a les empreses ocasionarà unes despeses imminents per a les companyies. Aquestes despeses es manifestaran en una possible pèrdua d'hores que es destinaran a fumar fora del lloc de feina. Segons la Cecot, el Ministeri de Sanitat no ha tingut en consideració, en redactar la llei, quin impacte real tindrà dins les empreses.
Comentaris