-
-

Anuari 2018: Uns lloguers i un mercat de compra inaccessibles

El preu del lloguer creix a èpoques de pre crisi. I la compra també ofereix dificultats.

L’habitatge és un dret constitucional, però no sembla que es pugui complir en tots els casos. A Mataró, 2018 passarà com l’any en el que el mercat immobiliari ha tornat a agafar un ritme que espanta: el previ a la crisi. Sigui en compra o en lloguer, les notícies al llarg de l’any en aquest sentit han estat de tot menys positives.

En el cas del lloguer, les dades oferides per Habitaclia parlaven d’una pujada del 25,2% del preu respecte l’any anterior. Una situació insostenible que ha estat causant de diverses situacions de desnonaments. A l’octubre hi havia 82 desnonaments anunciats que afecten a 280 persones, dels quals la majoria eren per impagament. Però l’accés a l’habitatge de compra tampoc sembla una solució. El preu del metre quadrat, segons informe Tinsa del mes de juliol, s’ha situat als 1.448 euros, un 1,1% més que l’any anterior.

Per pal·liar aquestes situacions l’ajuntament ha treballat amb campanyes per ajudar a famílies amb menys ingressos a poder accedir o complementar el pagament del lloguer. D’altra banda, els pressupostos de 2018  s’aproven al febrer amb una partida d’1,6 milions d’euros per comprar habitatges destinats a lloguer social. Tot això contrasta amb la presència de promotors interessats en aixecar nous habitatges i que van des de la zona Iveco-Pegaso fins la Torre Barceló, passant per altres indrets com l’Escorxador.

L'impuls en la rehabilitació

Una de les fórmules que es plantegen per millorar l’accés a l’habitatge és el de la rehabilitació. Mataró obté 2,5 milions d’euros d’Europa per incrementar l’habitatge de lloguer assequible. La fórmula es basa incentivar obres de rehabilitació, garantir el cobrament mitjançant un fons propi i oferir beneficis fiscals a canvi d’oferir preus assequibles. De fet, un dels problemes que aflora durant l’any és la xifra de més de 3.000 pisos buits en mans de particulars i bancs que es troben en desús que permetrien pal·liar part del problema. Com recorden des de la Plataforma d’Afectats per la Crisi, només hi ha 167 habitatges de lloguer social: un 1,45% del total.


Els reptes: facilitar l'accés al mercat

habitatge rehabilitació

Lloguers més assequibles. L’Ajuntament ha de facilitar l’accés al mercat de lloguer, i això passa per incentivar que els milers de pisos buits a Mataró tinguin un ús social. Fer créixer el nombre de pisos en oferta, impulsant que els milers d’habitatges buits deixin de ser-ho, permetria que el preu mig del lloguer es rebaixés (llei d’oferta i demanda) i més gent hi pogués tenir accés.

Seguretat jurídica per als propietaris. La creació d’un nou jutjat a Mataró a l’octubre d’aquest any per lluitar contra les ocupacions il·legals ha de servir per donar una seguretat jurídica que actualment molts propietaris no tenen i que provoca, entre d’altres coses, que no s’animin a posar els habitatges en lloguer. 

Amb la vista posada als barris. El pla d’actuació integral de Cerdanyola 2018-2023 contempla, entre d’altres coses, 200.000 euros en rehabilitar edificis. Iniciatives com aquesta o els micro-crèdits anunciats per avançar finançament en rehabilitacions han d’estar presents per millorar les condicions dels barris.

Mataró necessita més pisos socials. Menys del 2% del total d’habitatges de la ciutat és de caire social, una xifra molt allunyada de la demanda que hi ha. Cal un pacte municipal per poder invertir en aquest camp sense dependre del color del govern de torn ni de si els pressupostos es tiren endavant.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive