-
-

Anuari 2018: una comarca vulnerable als efectes del canvi climàtic

El Medi ambient ha estat un dels grans temes de l'any que deixem enrere a Mataró i el Maresme

No cal anar gaire lluny per veure els efectes del canvi climàtic. El Maresme n’és un exemple claríssim. Per una banda, les plagues que estan destruint els boscos de la comarca. Per l’altra, els valors de precipitacions i de temperatures registrats durant l’any 2018, amb rècords que no fan presagiar res de bo per al futur. Fa temps que s’arrossega però aquest 2018 ha estat l’any en què s’ha parlat més del tomicus, l’escarabat que està matant els pins maresmencs. Un insecte que sempre ha existit però que avui és imparable a caus de les sequeres cada cop més perllongades i la manca de manteniment dels boscos, que comporten que els arbres siguin cada cop més dèbils i vulnerables als efectes de les plagues. Hi ha zones boscoses de la comarca que avui fan llàstima de veure, i el futur no serà molt millor.

Segons el Consell Comarcal el Maresme, de cara al 2050 aquesta deforestació comportarà que el paisatge del Maresme s’assemblarà al que avui presenten zones del litoral espanyol més càlides i seques com ara la costa d’Almeria. Els efectes no seran tan sols paisatgístics. La desaparició dels boscos implicarà la manca d’una barrera natural per a les rierades al Maresme, les quals creixeran en intensitat ja que si bé plourà menys en termes generals, el canvi climàtic comportarà que quan ho faci, sigui de manera torrencial.

RÈCORDS PREOCUPANTS

Durant aquest 2018 el Maresme ha registrat rècords en matèria de precipitació i també de temperatures. Ha plogut més del doble que en tot l’any passat, quelcom que mostra que les pluges estan adquirint un caràcter torrencial amb conseqüències que poden ser molt perilloes per a una comarca amb una orografia com la nostra, i més amb la progressiva desaparició dels boscos. A més, s’han registrat temperatures mínimes de rècord durant l’estiu, amb vàries jornades per sobre dels 25 graus, quelcom que resulta molt nociu per a la salut de diversos col·lectius de la població. 


Reptes per al 2019: Adaptar la comarca a les exigències del clima

Combatre la vulnerabilitat del Maresme. El Consell Comarcal ha creat un servei específic en l’àmbit de canvi climàtic per adaptar la manera com el territori gestiona l’aigua, els boscos, les rieres o la dinàmica litoral. Per exemple, caldrà ser molt més curosos amb les zones inundables. Ha quedat clar que la comarca és especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic, i calen mesures urgents.

Treballar per evitar els incendis forestals. Fa molts anys que el Maresme no viu cap gran incendi forestal, però el risc més cada cop més elevat. La comarca, amb boscos descuidats i moltes urbanitzacions escampades, pot patir-ne les conseqüències de forma especialment greu. El treball en aquests sectors és inajornable.

Millorar la gestió dels boscos. Avui gairebé ningú cuida dels boscos. La majoria estan en mans de propietaris privats que no en tenen cura perquè no veuen com extreure’n beneficis. L’objectiu per aquest 2019 és crear comunitats de propietaris per formar conjunts més grans i buscar com explotar-los de forma sostenible.

Continuar replantant arbres. Mataró ha de continuar durant aquest 2019 replantant els arbres que es van perdre i no es van substituir durant la primera meitat de la dècada, a causa de les mancances econòmiques. Tot plegat afrontant les nombroses plagues que minen l’arbrat de la ciutat. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive