La gestió dels residus és una qüestió clau a Mataró. El seu terme municipal acull la planta de tractament de residus sòlids urbans del Maresme, que rep cada any unes 225.000 tones d’escombraries procedents d’arreu de la comarca i també del Vallès Oriental. Un àmbit on totes aquestes deixalles s’intenten “revaloritzar” d’una o altra manera, a partir del reciclatge o de la creació d’energia. Aquesta revalorització de la brossa que generem és un dels aspectes més importants a nivell econòmic i mediambiental aquest segle XXI, a nivell global. Un autèntic repte que requereix solucions i innovació constant i en el qual Mataró hi vol jugar un paper decisiu.
Aquest 2018 s’ha consolidat el congrés Recuwatt, que té lloc a la capital del Maresme, com un dels més importants en el sector dels residus en tot l’àmbit iberoamericà. Aquest fet xoca amb episodis viscuts als carrers de la ciutat. Enguany s’ha viscut una forta polèmica en comprovar-se que com a mínim un dels camions de recollida de la brossa, servei gestionat per una empresa concessionària, barrejava les diferents fraccions de residus en una sola plataforma. A això s’hi sumen les queixes constants per la manca de neteja als carrers i en especial als entorns dels propis contenidors, massa sovint del tot desbordats, malgrat que el consistori ha implementat nombrosos canvis en el sistema de concessió.
MOLESTOS EPISODIS DE PUDORS
Les pudors provinents del polígon de Les Hortes són freqüents a Mataró. A l’estiu els episodis es van agreujar, i de nou tothom va mirar cap a la planta de tractament de residus. Des del Consorci van reconèixer que al juny es van avariar dues portes automàtiques que donen accés als camions de la brossa a la fossa on es diposita els residus dels contenidors de rebuig. Aquesta va ser una probable via d’escapament de les males olors. Però quan es va arreglar aquest problema, les pudors van persistir i des de llavors el Consorci ha negat ser-ne el causant, apuntant cap a depuradora d’aigües que té al costat, però que també nega cap responsabilitat.
Reptes per al 2019: Cap a una ciutat més neta i sostenible
Millorar la neteja i la recollida. És una assignatura pendent a la ciutat. Els seus carrers encara no estan prou nets, i el servei de recollida de residus presenta deficiències. I això que l’Ajuntament ho ha intentat tot, des de canvis en el contracte amb l’empresa concessionària fins a campanyes de civisme dirigides als ciutadans. Per tant no serà gens fàcil assolir millores, però cal seguir insistint.
Confiança en el reciclatge. L’episodi del camió de servei de recollida de residus que, tal i com va demostrar un vídeo, barrejava el contingut dels contenidors de diferents fraccions, ha estat una estocada mortal en la confiança dels ciutadans vers el sistema de reciclatge. No es pot tornar a repetir i cal depurar responsabilitats.
Apost definitiva per l'economia circular. Avui ja no es parla de reciclatge sinó d’economia circular, un sistema d’aprofitament de recursos que minimitza l’entrada de materials i la generació de deixalles. Al 2018 Mataró ha començat a implementar un pla en aquest àmbit que aquest any vinent ha de començar a donar fruits.
Establir les causes de les pudors. Les investigacions sobre es episodis de males olors provinents del sector de Les Hortes, a on hi ha la planta de tractament de residus i la depuradora d’aigües, no han deixat resultats clars. Cal donar una resposta a la ciutadania sobre l’origen i les causes d’un fenomen tan molest.
Comentaris