Obres al barri. Foto: R. G.
Obres al barri. Foto: R. G.

Anuari 2018: l’any que Cerdanyola ha fixat totes les mirades

El barri mataroní ha estat un dels grans temes de l'any que deixem enrere a la capital del Maresme

L’any 2017 va ser Rocafonda el que va captar gran part dels focus, i aquest 2018 li ha arribat el torn a Cerdanyola. El barri més poblat de Mataró, i també el més empobrit, ha estat objecte d’un pla que segueix en marxa promogut per l’Ajuntament de cara a revitalitzar-lo. Un pla que s’ha elaborat en col·laboració amb les entitats veïnals de la zona i que, si bé segurament no serà suficient per pal·liar les mancances que pateix, sí que ha servit per avançar en matèries que han estat llargament reivindicades pels veïns. Per exemple la construcció d’una pista coberta polivalent, la creació d’un nou espai per als joves del barri o la millora dels accessos a la zona del Sorrall que ha dignificat l’entrada a la ciutat per aquest sector des de l’autopista.

El pla també preveu promoure la rehabilitació d’habitatges i diverses intervencions urbanístiques, tot plegat amb l’objectiu de donar continuïtat al que es va fer fa prop d’una dècada a través de la Llei de Barris. Cerdanyola és un dels barris que concentra indicadors més desfavorables de la ciutat, amb bosses de pobresa i marginalitat elevades, un urbanisme complex, sensació d’inseguretat i també molta població nouvinguda en risc d’exclusió social i amb una convivència sovint complexa als carrers. Aquest 2018 ha marcat l’inici però hi ha encara molta feina a fer.

Uns carrers vius i complexos 

A Cerdanyola hi ha molta vida al carrer. Un barri amb molta població jove i amb una gran vida associativa que fa que s’hi respiri bullici durant gran part del dia. Iniciatives com la festa major del barri, la Mostra d’Entitats o la nova Ruta de la tapa ho han posat de manifest durant aquest 2018. Però els veïns també es queixen que els carrers són sovint insegurs, les baralles constants i el tràfic de drogues visible a ulls de tothom. I també hi ha una manca de civisme per part d’alguns residents, en especial en l’àmbit de la neteja i recollida de residus, que empobreix l’espai públic.


Reptes per al 2019: un barri amb molta feina per fer 

Reduir els delictes. L’atac amb una destral que va tenir lloc a un bar del carrer València, sobre el qual pesen nombroses queixes per part dels veïns i que a sobre no té ni llicència municipal, va ser la gota que va fer vessar el vas durant el 2018, després que els cerdanyolencs portin anys queixant-se del continu de baralles i successos violents que tenen lloc als carrers del barri.

Materialitzar el pla municipal. 2018 ha estat l’any de l’inici de l’aplicació del Pla integral promogut per l’Ajuntament, però durant el 2019 s’han de començar a veure els resultats del mateix al barri i, sobretot, no quedar-se aquí. Cerdanyola necessita un ull a sobre per potenciar-ne les virtuts i diluir-ne les mancances. Calen solucions.

Inauguració de la pista poliesportiva. Aquest 2019 s’inaugurarà la nova pista poliesportiva coberta, que a més de donar lloc als equips i clubs de la zona, també serà un espai polivalent per fer-hi tota mena d’activitats. Quelcom que pot donar molta vida a un barri fa molts anys que reclama un equpipament similar.

Més neteja i civisme als carrers. Si hi ha una queixa veínal que es repetix a Cerdanyola, a banda de la manca d’aparcament, és de l’estat de degradació dels carrers, fruits d’una neteja i recollida de residus que molts consideren insuficient, però també de l’incivisme d’alguns veïns. La revitalització del barri també passa per aquí. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive