Una de les grans lluites d’aquest 2016 és el de la pobresa crònica. S’ha reduït el número d’usuaris del servei de Benestar Social però s’han augmentat les assistències: massa gent necessita suport de manera constant. La situació s’ha enquistat amb famílies monoparentals, aturats de llarga durada que ja no reben cap prestació, persones en règim de lloguer i col·lectiu d’origen estranger. L’Ajuntament busca sortides per intentar acabar amb aquesta cronificació, i això passa per donar eines per acabar amb el risc d’exclusió i vulnerabilitat i “no només pagar el rebut de la llum o el gas”.
Per això s’està treballant en un pla específic, el primer pas del qual és el Pacte amb el Tercer sector. Durant l’any s’han invertit 1,5 milions d’euros l’increment d’inversions socials fetes al 2016 respecte l’any anterior. Més dotació en recursos alimentaris, més partides en l’àmbit de l’habitatge en forma d’ajudes al lloguer i prevenció de desnonaments, i partides de gent gran, infants, joves, polítiques d’igualtat, promoció social i convivència.
Esport contra la pobresa energètica
Mataró ha tingut diverses iniciatives solidàries per combatre aquesta problemàtica. Una d’elles va ser la campanya durant les Santes Esportives on els participants a les curses populars durant la Festa Major aportaven un euro, que equival a 5 quilowatts, per sensibilitzar la ciutadania i aconseguir recursos per ajudar a les persones que estiguin en risc d’exclusió o vulnerabilitat.
L'Entorn, centre de suport alimentari
Càritas i Creu Roja van impulsar -amb l’Ajuntament- la creació de l’Entorn, un centre de suport alimentarque centralitza un sistema d’autoconsum d’aliments entre persones i famílies. en risc d’exclusió social o vulnerabilitat.
Beques menjador
L’Ajuntament s’ha compromès aquest any a oferir fins a 62.000 euros per complementar les beques menjador per aquelles famílies d’infants que no perceben ajuts de la Generalitat o només en reben del 50%.
Comentaris