El locutor Antoni Bassas, conductor del programa El matí de Catalunya Ràdio, va assegurar ahir a Mataró que l'Església no rep un tractament especialent belicós per part dels mitjans de comunicació: "Com a molt és tan dolent com el que rep qualsevol altra institució. En Núñez quan presidia el Barça, el govern, l'oposició, les ONG, els bancs... tothom es queixa que els mitjans no els tractem bé". Bassas va protagonitzar a la sala d'actes de Caixa Laietana el que ell mateix en va denominar un "striptease espiritual" davant unes 250 persones en impartir una xerrada que portava per títol Església i mitjans de comunicació. El periodista, que va congregar 250 persones, havia sigut convidat pel programa Creure Avui de Televisió de Mataró amb motiu del seus 500 programes.
Bassas, que és una persona de confessió cristiana, va començar la sexa exposició plantejant els antecedents del conflicte entre l'Església i els mitjans de comunicació: "Tenen una relació difícil perquè l'Església fa 2.000 anys que intenta fer la feina dels mitjans, comunicar. I durant molt de temps n'ha tingut l'exclusiva". Bassas va recordar que, des de la Revolució Francesa, aquesta hegemonia s'ha vist truncada i que això a l'Església no li agrada: "Els mitjans són un focus sobre els esdeveniments, que il·luminen tant els que interessa com els que no", va assegurar.
El conductor de El matí de Catalunya Ràdio va criticar durament la cadena de ràdio COPE en plantejar-se si és bo que hi hagi televisions o ràdios cristianes: "Si és per fer ràdios com aquesta millor que no. Jo crec que n hi ha res més antievangèlic que la COPE. Està enfocada a guanyar diners, emet missatges molt propers a un determinat partit polític i crea discòrdia entre pobles d'Espanya".
Bassas es va atrevir a donar receptes per sortir de l'atzucac on es troba l'Església actualment i va proposar tornar als orígens predicant l'Evangeli: "L'Església no ha d'estar amb els que ploren, amb els que pateixen? Jo crec que sí. I no ho ha de fer adoctrinant sinó buscant l'escalfor de la gent, l'estadi de la proximitat amb les persones". Segons el periodista, l'Església té respostes per a tothom, independentment de les creences: "L'Església, per exemple té molt de silenci, un bé molt escàs a la nostra societat, que si es pogués pagar valdria molts diners. I la nostra vida està plena de sorolls, incloent-hi també la ràdio".
En darrer terme, en referència a l'Església, Bassas va dir que l'actual "renya més que somriu" i que això li desagrada. I en aquest sentit va citar el discurs respecte temes com els homosexuals o les dones: "Voldria que el proper Papa fos un home que rigués". Pel periodista, si l'Església predica humilitat i comprensió també l'hauria de practicar. El locutor de Catalunya Ràdio també va carregar contra l'aliniament implícit del Papa amb el president del govern, José Maria Aznar, durant la seva visita a Espanya l'any passat: "Veig un Papa més cap d'estat que pastor de l'Església. Aquí, per exemple, no va criticar pas la guerra a l'Iraq".
Antoni Bassas va felicitar els responsables del programa per haver arribat al programa 500, una fita segons ell difícil de superar sense la presència d'una ànima al darrera dels projectes.
L'arxiprest de Mataró, Jordi Cussó, va introduir l'acte recalcant que amb els 500 programes emesos de Creure Avui s'havia aconseguit parlar del que preocupa als cristians que, segons va assegurar, "sovint és el mateix que a la resta de la gent". Cussó va assegurar que molts arxiprestats desitjarien tenir un programa com aquest: "I nosaltres en podem gaudir. Doncs aprofitem-ho".
Per la seva part, el bisbe Joan Carrera, es va definir com un entuasisme de Creure Avui i va donar-ne quatre motius: "És un fet, i això dins una Església on tenim moltes idees però pocs fets; és un programa d'Església obert, lliure i constructiu on hi surt tothom; i és un fet comunitari on hi col·labora molta gent. I per últim, Creure Avui està inserit en una programació general de la Televisió de Mataró, cosa que és un signe de que volem ser llevat en la societat".
Des de l'estament civil, la primera tinent d'alcalde, Pilar González, després d'excusar Manuel Mas per problemes d'agenda va reconèixer la feina feta els darrers quinze anys per Creure Avui i ho va emmarcar en el vintè aniversari de Televisió de Mataró: "Aquest programa també contribueix a fer ciutat, que és el que ens preocupa als poders públics". Per la seva banda, el president de Caixa Laietana, Antoni Bonamusa, va assegurar que "no hi ha pensament sense comunicació" a l'hora de felicitar els responsables del programa.
L'acte, durant el qual es va projectar un fragment de vuit minuts del programa 500, va comptar amb la presència del consiliari del programa, mossèn Joan Barat, i d'altres rectors de la ciutat com mossèn Jaume Abril i l'anterior arxiprest, mossèn Vicenç Roig.
110 voluntaris durant quinze anys
El programa Creure Avui, que arriba aquest divendres a l'edició número 500, va néixer l'octubre de 1989 com a iniciativa del Consell Pastoral de Mataró, l'espai de trobada de totes les parròquies de l'arxiprestat. Des de llavors, excepte un període de dos anys que en va assumir la direcció Albert Dresaire, la responsabilitat del programa ha recaigut en Ramon Safont-Tria. Durant els quinze anys de funcionament, pel programa hi han passat 110 voluntaris, sent una trentena el nombre de col·laboradors actuals.
Comentaris