Institut Puig i Cadafalch. Foto: R.Gallofré
Institut Puig i Cadafalch. Foto: R.Gallofré

Alumnes del Puig i Cadafalch i de tres països treballen contra les 'fake news'

L'institut mataroní ha rebut 24 alumnes d'Alemanya, Suècia i França, i plegats crearan una web per detectar les mentides globals i locals

L’ Institut Josep Puig i Cadafalch de Mataró ha rebut un total de 24 alumnes  d’Alemanya, Suècia i França (Reunió), que són a Mataró entre el 25 i el 29 d’abril. Són alumnes de secundària que participen en el projecte d’intercanvi k229, més conegut com a Erasmus + de la Unió Europea. El programa d’intercanvi, que inclou tant a alumnes com a professors, se centra en el Digital Media Awarenesses. Un projecte que vol educar als futurs ciutadans en l’ús responsable i crític de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.

El centre educatiu mataroní donarà el tret de sortida a aquest programa que durarà dos anys i que té com a objectiu potenciar l'ús de l’anglès com a eina comunicativa i d’aprenentatge i afavorir el contacte acadèmic i cultural entre els estudiants de secundària de l’espai europeu.   Els alumnes del Puig i Cadafalch han treballat les fake news i porten mesos preparant els tallers que compartiran amb els companys europeus. Part de la seva feina s’exhibirà a la Biblioteca Pompeu Fabra entre el 3 i el 6 de maig. Es tracta d’una exposició interactiva amb pòsters i codis QR que donen accés a l’anàlisi de casos reals com ara les campanyes antivacunes o l’era Trump. L’objectiu és alertar sobre els perills de les mentides globals i donar les eines necessàries per a la seva detecció.  

Els alumnes dels quatre països treballaran a dins i fora del centre. A l’Institut, en grups cooperatius i amb l’anglès com a única llengua de comunicació i aprenentatge, elaboraran un web on exposaran els continguts, l’anàlisi i els instruments estudiats. A l’entitat Verificat de Barcelona participaran en tallers de verificació que els permetrà discriminar els fets reals dels interessos o mentides que mouen les fake de governs, corporacions o grups de pressió. 

El projecte no acaba aquí, s’allargarà fins el 2024 i qualsevol alumne de 4rt i 1r de batxillerat podrà ser escollit com a estudiant d’intercanvi. Els seleccionats, per un rigorós concurs de mèrits, viatjaran a Alemanya l’octubre vinent i a l’Illa de Reunió al març de 2023. Part de la feina realitzada pel grup de treball de l’INS Puig i Cadafalch ha estat recollida i destacada per la plataforma educativa ms.schools.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive