Pot sonar idealista o somiatruites, però és ben cert que no totes les promocions d’habitatges són iguals ni tots els sistemes d’edificació i organització responen als mateixos criteris. Hi ha un altre habitatge possible, que s’obre pas amb la sostenibilitat com a bandera i que comença a prendre forma en casos que, de moment, més aviat són l’excepció que no pas norma. A Mataró hi ha casos de dues figures singulars dins tot el panorama immobiliari: l’una és l’auto-promoció d’una cooperativa de quatre famílies de les seves cases fetes amb fusta al carrer de Sant Pelegrí. L’altra té més anys: són dues promocions d’habitatge social que va impulsar PUMSA i que, sense que hagin tingut massa ressò dins de la ciutat, són casos de referència a l’estranger.
No es pot dir que la fórmula de cooperativa d’habitatges sigui novedosa d’ara, ja que a Mataró hi ha diferents casos de fa dècades de famílies que van impulsar promocions seguint aquest model. El que fa diferent el cas de la casa de fusta del carrer de Sant Pelegrí és el fet que siguin quatre famílies que després d’adquirir ells els terrenys de dues cases de cós fessin ells mateixos la definició fil per randa del projecte. La millor manera va ser constituir-se en cooperativa i quan hagin acabat la promoció podran extingir aquesta societat i disposar de quatre propietats horitzontals, una per família. “Vam optar pel sistema de cooperativa perquè tenia avantatges, perquè ens encaixava per filosofia i també per tenir una sola interlocució amb el banc o amb l’administració: seran quatre cases però impulsada per una sola cooperativa. Ha estat una suma d’esforços, un equip ferm i competent en tot el procés, amb determinacó, generositat i solidaritat entre els comuners”, explica Ricard Jornet, un dels impulsors de la iniciativa.
L’elecció del model d’auto-promoció, és a dir no dependre d’una empresa immobiliària per tirar endavant el projecte, els va permetre “definir exactament el que volíem juntament amb els arquitectes, segurament no és un model que et permeti estalviar però sí que acabes tenint exactament el que tu has decidit que vols tenir”, assegura Jornet. Les diferents decisions les anaven prenent totes les famílies cooperatives i una de les primeres va venir donada i és la que acaba per definir aquest cas i sorprendre els qui se la troben: és la primera promoció feta de fusta que hi ha a Mataró, situada entre mitgeres d’altres edificis. Amb tot el que això comporta.
El per què de la fusta
La cooperativa tenia clara que l’aposta per la sostenibilitat havia de ser una de les marques de la casa, mai millor dit. “Treballant amb aquesta premissa vam posar totes les opcions sobre la taula i vam escollir la fusta, que aquí pot sorprendre però que en altres països d’Europa ja fa anys que s’hi aposta”, explica Jornet. Si algú passeja per Sant Pelegrí veurà, de fet, que a 25 metres del projecte de les quatre famílies ja s’està fent una segona casa amb aquest material.
La construcció d’habitatges amb fusta està en boga darrerament. A Barcelona, sobretot, hi ha projectes com la borda d’habitatges que han posat sobre la taula aquests nous materials. Escollir fusta és una decisió medioambientalment responsable que ha de vèncer, això, sí, prejudicis i dubtes raonables. “En el nostre cas la casa està feta amb uns panells de fusta massissa en aïllament provinent de boscos de França que talla i prepara una empresa d’Olot i que realment la seva aplicació a la casa és força fàcil perquè quasi que és com un puzzle de peces que encaixen”, descriu simplificant el procés el propi Jornet. A nivell d’assegurances, l’elecció de la fusta per part dels autopromotors va trobar alguna resistència. “Més que pel foc, que és el que preocupa d’entrada i després t’assabentes que aquesta fusta col·lapsa més tard que el propi ferro amb les flames, l’enemic de la fusta és l’aigua”, explica Jornet. Òbviament la promoció contempla el manteniment necessari i els materials són de garantia.
La promoció de quatre habitatges per les quatre famílies cooperatives ha d’estar enllestida aquest agost i els seus impulsors ja poden dir que “haver fet l’aposta per l’autopromoció i la fusta no ha suposat un sobrecost, sinó més aviat una avantatge respecte el resultat final”.
Una promoció altament eficient
La promoció de quatre cases de Sant Pelegrí s’acosta als estàndards ambientals de casa passiva o ‘passive house’, que és com es coneixen els habitatges que redueixen al màxim la seva petjada ecològica. Ho aconsegueix d’entrada amb els aïllaments que proporciona el propi material, amb les plaques fotovoltaiques que generaran energia i amb el sistema aerotèrmic per escalfar l’aigua. Un altre aspecte que destaquen els promotors és que la casa és recicable en el sentit que en cas d'enderroc no genera runa ni ús d'abocadors, reduint el seu impacte ambiental.
3 de 4 cases tenen aire condicionat i totes terra radiant. La combinació de tots aquests sistemes està dissenyada escrupolosament per a l’eficiència energètica i destaca el sistema d’escalfadors que permet que cada kilowatt d’energia generar-ne 4 de calor. El resultat final és una promoció singular pel model escollit d’organització cooperativa entre les famílies, per l’elecció novedosa de fusta per primer cop al municipi en un solar entre mitgeres –no aïllat– i per tots els seus components d’eficiència ecològica.
Comentaris