Qui se'n recorda del temporal Gloria? Sembla que el 2020 tot hagi estat Covid-19 però abans dels efectes de la pandèmia, entre el 20 i el 23 de gener, el Maresme va rebre de valent per culpa d’un dels temporals més durs que es recorden. Els efectes van ser desastrosos en superfície i, ja llavors, s’anticipava que també sota l’aigua la destrossa era important. Mesos després s’ha pogut avaluar i el saldo és impactant: l’alguer de Mataró ha perdut l’equivalent a quatre camps de futbol de superfície la presència de planta en les seves parts altes és literalment la meitat del que era.
Ja en les primeres dades obtingudes a diferents alguers de Catalunya ja es va entreveure que l’Alguer de Mataró va ser una dels que havia patit uns efectes més negatius de tot el litoral català, probablement degut a la configuració de la costa i a la durada excepcional de l'episodi d'onades.Anteriorment al Gloria, l’alguer de Mataró també es va veure afectat per diversos temporals: el de Sant Esteve del 2008 i el de gener del 2017.
Retrocés de la meitat
Respecte al 2019, les dades del 2020 mostren una pèrdua de cobertura, percentatge de superfície real ocupada per planta viva en relació a la superfície disponible, en el seu límit superior i a la zona més soma de la praderia d’un 50%.
A aquesta pèrdua de la cobertura s’ha d’afegir el retrocés del límit continu de la praderia que estaria entre els 20 i 25 metres, deixant una gran superfície amb plantes aïllades i desvinculada de la praderia. Si el retrocés d’aquest límit s’ha donat de manera homegènia a tota la zona de la praderia de posidònia situada a 12 m de fondària es calcula una pèrdua de 3,9 hectàrees d’alguer.
La praderia més important de la costa barcelonina
L’alguer de Mataró ocupa una extensió de 600 ha davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta praderia de posidònia, que és la més important de la costa de Barcelona. El programa Projecte Alguer en fa el seguiment, des del voluntariat.
Comentaris (1)