El dimarts 8 de novembre es va presentar el 18è informe de la conjuntura socioeconòmica de Mataró. Com ja és tradicional, aquest informe sempre inclou un monogràfic específic, i en el cas del darrer estudi, el monogràfic porta per nom Sectors emergents i idees de negoci a Mataró. Per a complementar la presentació de l'Informe, es va comptar amb la presència d'Alfons Cornella, el fundador de Zero Factory i director de la web de filosofia i pensament emprenedor i innovador Infonomia.com.
La xerrada de Cornella, un gurú de les noves tecnologies a l'estat espanyol, va servir també per a cloure la 4ª Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom. L'expert va defensar que calia fer volar coloms i ensenyar el que es feia arreu del món per entendrei aprendre noves maneres d'encarar els reptes empresarials i socials de la ciutat. Segons va explicar Cornella, un sector emergent és aquell que sorgeix d'un lloc submergit, que per tant ja existeix, però s'entén que és un sector que no ha tingut una rellevància tradicional en un territori fins a un moment determinat. El fundador de Infonomia.com va exposar que la societat actual està en una situació única en la història en la que la oferta està per sobre la demanda i la va definir com la societat de l'excés. Per Alfons Cornella ja no n'hi ha prou amb ser eficient, sinó que s'ha de treballar per a crear un element diferencial. Estàs acabat si centres la teva en fer les coses ben fetes; no s'ha de ser eficient, sinó ser diferent. Segons ell, s'està passant globalment d'economies d'escala a economies d'elecció i la clau d'èxit rau en com emboliquem, com presentem i com diferenciem el producte a vendre.
De l'Starbucks Coffe al Cirque du Soleil
Alfons Cornella va exposar que el disseny del producte, l'experiència i el concepte passarien a ser elements elementals de la nova economia, i va avisar que els canvis serien ràpids i arriscats. Per Cornella, sovint cal reformatejar els productes per tal de collocar-los de nou als mercats. El ponent va repassar diferents maneres de reinventar destinacions turístiques, com la urb canadenca de Montreal, que a través d'installar la seu i els camps artístics del Cirque du Soleil a la seva ciutat han generat unes sinèrgies i una imatge de ciutat creativa a partir d'explotar un sector aparentment poc potent com el món del circ. Cornella també va parlar del Sònar (un festival de música electrònica d'abast mundial que se celebra a Barcelona a principis de cada estiu) com a exemple de motor de promoció en la diferència i creixement econòmic de la capital catalana. El creador de Zero Factory va defensar la necessitat de crear el fet diferencial i va explicar com la cadena internacional de cafè Starbucks Coffe havien aconseguit fer entendre que el cafè de 90 cèntims podia ser pagat a 4 dòlars només per l'experiència generada.
Observar les riberes de la tradició
Cornella va indicar que calia observar les vores de la pròpia tradició i que potser feia falta afegir sufixes o prefixes a les paraules que han marcat la tradició econòmica i cultural del territori. Cal que ens atrevim a fer el que els altres no fan va dir. Per al ponent, la clau estava en ser imaginatiu, des d'un perspectiva que la imaginació és una actitud i que la innovació venia d'observar, debatre, prototipar i provar. Hem d'explicar bé les coses i fer-les fàcils va comentar Cornella. L'acte sistèmic de treballar en equip la discussió orientada i la falta de cultura de cooperació van ser alguns dels elements que Cornella va criticar obertament. Segons l'expert, la clau de tot estava en les pròpies capacitats dels individus. I va sentenciar que Mataró tindria futur si la ciutat sap articular la seva gent.
-
Economia estancada
L'activitat socioeconòmica de la ciutat continua en un cert estancament. Així es desprèn del 18è informe de conjuntura econòmica presentat ahir a Can Palauet. El document, elaborat pels Serveis d'Estudis i Planificació de l'Ajuntament, analitza un seguit d'indicadors socials i econòmics fins al primer trimestre del 2005. Aquests indicadors posen de manifest que, tot i el dinamisme demogràfic que viu la ciutat, amb un creixement continuat del nombre d'habitants, l'economia es manté estancada tot i alguns indicis de recuperació.
Pel que fa al nombre d'habitants, a finals del mes de març la ciutat s'acostava als 118.000, xifra que representa un creixement aproximat de 2.100 persones, un 1,8% en termes relatius. La immigració continua sent el factor més influent en l'augment de la població.
En canvi, diversos factors confirmen l'estancament de l'activitat socioeconòmica, com per exemple el nombre d'assalariats, que el 2005 es mantenen en una xifra pràcticament igual a la de l'any anterior, amb 32.019 persones. Tot i això, es detecta un augment generalitzat de l'ocupació als principals sectors productius exceptuant el tèxtil. En aquest sector, s'han perdut 960 llocs de treball, cosa que representa un descens de l'ocupació del 17,5%. El nombre d'aturats en el primer trimestre de l'any era de 6.453 persones, que representen un increment del 9,8% respecte al mateix trimestre de l'any anterior. La taxa d'atur és del 10,5%.
Comentaris