Francesc Teixidó escriu l'article 'Alcalde Josep Abril: memòria, present i futur'
Francesc Teixidó escriu l'article 'Alcalde Josep Abril: memòria, present i futur'

Alcalde Josep Abril: memòria, present i futur

Francesc Teixidó, exregidor d'ERC a Mataró, recorda la figura de l'alcalde de Mataró, afusellat pel règim franquista l'any 1939 i símbol de les llibertats democràtiques

Segurament, algun 16 de març heu estat testimoni o inclús heu participat en l’acte d’homenatge a qui fou Alcalde de Mataró, l’Il.lustríssim Sr. Josep Abril i Argemí. Una litúrgia que la secció local d’ERC de Mataró ha repetit any rere any per recordar el seu afusellament el 1939.

“Josep Abril i Argemí (Santa Maria de Palautordera, 1868 – Barcelona, 1939) combinà el  seu ofici de sabater amb un gran afany de saber autodidacta i compromís polític, que el van dur a esdevenir un dels prohoms del republicanisme mataroní de principis del segle XX, com a regidor i com a líder del Partit Republicà Democràtic Federalista i Radical de Mataró. El 1930 fundà i liderà el Centre Republicà Federal de Mataró, una de les entitats que s’adherí, el març de 1931, a la nounada Esquerra Republicana de Catalunya. Un mes després esdevenia el primer alcalde republicà de la ciutat. A partir de 1934 continuà sent regidor fins ja entrada la Guerra Civil. Aquesta llarga trajectòria de lluita cívica, social i política el va portar, a la fi de la guerra, a ser detingut, empresonat, jutjat, condemnat a mort i executat pel règim franquista, esdevenint un símbol de les llibertats democràtiques per a les futures generacions mataronines.” Josep Abril. Alcalde de Mataró, afusellat pel franquisme. Biografia escrita per Margarida Colomer i Rovira.

L'alcalde Josep Abril

L'alcalde Josep Abril

La figura de l’Alcalde assassinat de Mataró ha anat sumant, amb molta lentitud, actes de reconeixement per part de la seva ciutat. L’any 2007 el Ple Municipal va aprovar erigir un monument a la seva memòria, que no es va fer realitat fins l’any 2018. Abans, l’any 2012, havia estat declarat fill adoptiu de la ciutat on també hi ha un carrer que porta el seu nom.

Durant dècades, la secció local d’Esquerra Republicana a Mataró ha organitzat anualment un senzill acte en record d’en Josep Abril i Argemí, ha difós la seva obra i ha documentat la seva figura, juntament amb la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Mataró, en una biografia editada el 2018 a càrrec de la historiadora Margarida Colomer.

Segurament, el record de l’únic alcalde escollit democràticament que ha estat assassinat pel feixisme i sobretot, el record de tot allò pel que la dictadura el va executar, serien raons sobrades per tal que a partir d’ara fos la ciutat qui recordés i homenatgés de forma institucional el seu fill adoptiu.

Per aquest motiu, cal expressar l’agraïment al Govern Municipal de Mataró, que a petició del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, organitzarà cada any un acte institucional no només per honorar la memòria d’en Josep Abril sinó també per expressar la nostra fermesa en la lluita, avui més necessària que mai, pels valors, drets i llibertats que ell va defensar.

 

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive