El catxalot albirat a la costa de Mataró. Fotos: Marcel Gubern/Posidònia21
El catxalot albirat a la costa de Mataró. Fotos: Marcel Gubern/Posidònia21

Albiren un catxalot de grans dimensions a la costa de Mataró

El cetaci va ser vist a 12 milles del front marítim de Mataró des de l'embarcació del projecte Posidònia21

Un enorme catxalot es va deixar veure ahir dimarts, dia 26, a la costa de Mataró. L'avistament es va produir cap a les 2 del migdia a la zona coneguda com els canons del Maresme, a unes 12 milles de la capital de la comarca. El cetaci va ser captada des de l'embarcació de Posidònia21, un projecte ambiental dedicat a la protecció de l'alguer de Mataró i de l'ecosistema marítim de la comarca. "És quelcom ben poc comú, és el primer cop que veiem un cetaci com aquest", explica Marcel Gubern, que va fotografiar i captar en vídeo el mamífer marí.

Els catxalots són cetacis de grans dimensions, que poden arribar als 20 metres de llarg i pesar fins a 50 tonelades. Junt amb els rorquals són els cetacis de grans dimensions més comuns d'aquest sector del mediterrani, però són molt cars de veure, ja que poden passar-se submergides fins a dues hores. "Poden baixar fins a 2.000 metres de profunditat, on s'alimenten sobretot de calamars", explica Gubern.

El catxalot a la costa de Mataró. Fotos: Marcel Gubern/Posidònia21

La presència del catxalot a una distància relativament propera a la costa de Mataró es deu a l'existència d'aquests canons, un accident geogràfic submarí que, malgrat situar-se tan sols a 12 milles de la ciutat, arriba a profunditats de més de 1.500 metres. "És aquí on poden trobar aliment, sense ells no podríem pas trobar els catxalots en aquest sector", destaca el mataroní. Aquesta espècie a vegades navega en grups familiars de cinc o sis membres, però l'exemplar de Mataró va ser vist en solitari. 

"Va ser molt espectacular, perquè el vam veure saltar, projectant-se gairebé del tot fora de l'aigua", explica Gubern. La normativa establerta pel Ministeri de Medi Ambient indica que les embarcacions no poden acostar-se a més de 60 metres de l'animal, però un cop van parar el motor del vaixell, el cetaci se'ls va acostar encara més. "El seu avistament és un trofeu molt preuat", reconeix Gubern, ja que des de Posidònia21 mai n'havien vist cap en aquestes circumstàncies. L'estiu de l'any passat va aparèixer un catxalot mort a la platja del Varador, motiu pel qual es va haver de prohibir el bany. "Són espècies molt difícils de controlar i de fer-los seguiment", afegeix. 

 DSC8779 2 1

L'avistament del catxalot es va produir des del vaixell científic Vell Marí de la Fundació CRAM, que l'associació Posidònia21 ha recuperat per a dur a terme activitats divulgatives i de conscienciació de la necessitat de protegir el medi ambient i l'ecosistema submarí de la comarca. Posidònia21 duu a terme diverses campanyes en aquest sentit, enfocades sobretot a les escoles del Maresme. 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive