Marta Iborra

Al Hoceima, un any després del terratrèmol

La FAVM organitza un acte de record per dissabte a la tarda

Fa tot just un any que un terratrèmol de força 6'1 a l'escala de Ritcher va devastar la província marroquina d'Al Hoceima –a 150 quilòmetres de Melilla- deixant al seu pas un total de 600 víctimes mortals i milers de ferits. Les destrosses materials també van ser molt importants, ja que més de 14.000 vivendes van quedar afectades pel terratrèmol.

Van ser moltes les entitats i associacions catalanes que es van movilitzar per enviar ajut a la zona, una de les més pobres del país. A Mataró concretament, la Federació d'Associacions de Veïns (FAVM) va organitzar diverses activitats per recaptar diners com ara un concert al Clap o l'obertura d'un compte corrent on fer donacions. També es van fer concentracions davant l'ajuntament en record de les víctimes així com una exposició fotogràfica amb els efectes devastadors del terratrèmol.

Madrid absorveix l'atenció informativa
La repercussió mediàtica d'aquesta desgràcia però, va quedar ràpidament mitigada –quinze dies més tard- pels atemptats terroristes de l'onze de març a Madrid, que van acaparar durant setmanes tota l'atenció informativa. Els efectes del terratrèmol de la província d'Al Hoceima cada cop tenien menys presència en els informatius i també en la memòria dels ciutadans, que estaven totalment centrats en una desgràcia que els era molt més propera.

D'això ja en fa un any, i la província d'Al Hoceima intenta sobreposar-se a les conseqüències del terratrèmol. Els treballs de reconstrucció de les poblacions més afectades fa temps que van començar. Tot i així, hi ha algunes zones on els veïns estan encara en la mateixa situació que ara fa dotze mesos.

Tamassin continua igual que fa un any
És el cas de Tamassin, on la FAVM va impulsar ara fa cinc anys un projecte d'irrigació en aquesta zona, una de les més seques del país. Es promou la construcció de pous, perquè la població pugui cultivar les terres i d'aquesta manera no hagi d'emigrar. Maria Zaloña, impulsora del projecte Tamassin, coneix molt bé la zona on ha viatjat en diverses ocasions després del terratrèmol i on ha pogut seguir en directe el procés de reconstrucció.

“El repartiment dels ajuts s'està fent de forma molt desigual. S'està treballant sobretot en la reconstrucció del tema de l'habitatge, però hi ha zones on encara no han rebut cap ajut, com és el cas de Tamassin” afirma Zaloña. A Tamassin per exemple, la gent encara està visquent en les mateixes tendes que es van habilitar després del terratrèmol.

Perquè aquesta desgràcia no quedi esborrada de la memòria col·lectiva, la FAVM ha organitzat per aquest dissabte a la tarda un acte de record just quan es compleix un any del terratrèmol. A les sis de la tarda, al local de la FAVM, es farà una projecció de diapositives amb fotografies d'abans i després del terratrèmol.

La sessió, on també es farà un anàlisi de la situació actual, servirà a més per donar a conèixer els projectes en què s'invertiran els 6.000 euros recaptats a través del compte corrent que va obrir la FAVM ara fa un any.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive