Què opina del TecnoCampus?
Hi ha un ampli consens de tots els grups en què per sortir de la crisi és important tenir una ciutat amb nivell d’educació, on el coneixement sigui base de l’economia del futur i lligar coneixement i empresa es bona idea. Coincidim tots. Ara bé, hem denunciat que el TecnoCampus arriba tard, ja fa massa anys que hauria d’estar muntat i ara ens serviria per donar sortides a la crisi.
Què ha fallat?
Les piles s’han posat tard perquè el govern ja li anava bé el context econòmic amb l’especulació urbanística com gran motor post-indústria tèxtil. Cal un TecnoCampus singular, caldria singularitzar-lo amb l’economia verda i les energies alternatives. Hauríem de mirar també el sector de la construcció però apostant per la bioconstrucció
Un altre dels projectes estratègics és el Mataró Marítim.
Ens vam abstenir en la votació per diverses raons: hem viscut darrera el mar i ens hem d’obrir. Com ho farem? Com ho plantejava el PP era un disbarat, volien un parc temàtic... El mar és un ecosistema propi i fràgil que cal preservar i no podem fer el mateix que hem fet amb el territori. Vam proposar que una part del TecnoCampus també investigués les possibilitats que dóna el mar.
Quina imatge projecta un govern que defensa el projecte i després no hi destina prous esforços?
El govern no sap cap on tirar i agafa idees d’aquí i d’allà. Es van agafar a això per no dir que estaven en contra de tot, però no tenen clar cap on van.
Quines mesures haurieu pres vosaltres contra la crisi?
La crisi la genera la banca, el sistema financer i el totxo, però va i reforcem els sectors amb el FEIL aixecant i cimentant carrers, i amb el FROP es subvencionen el sistema financer amb milions d’euros. Teníem oportunitat de replantejar el model social i no s’ha fet. Parlem de la crisi, però ens hauríem de preguntar com és que la meitat dels productes que comprem estan produïts a la Xina, mentre tenim unes Cinc Sènies al costat que serien més productives, que es podríen dedicar a l’alimentació lligada a la cultura...
Es destinen 4’2 milions del Fons Zapatero a rehabilitar Can Marfà. És una prioritat?
El museu del tèxtil és un deute històric amb la ciutat. Ara amb la crisi el més important és garantir que hi hagi serveis públics de qualitat. Ens cal també pensar en el model de ciutat que volem pel futur.
L’audiència pública va ser un fracàs. Com veieu el model de participació?
No funciona i els agents que hi han participat n’estan descontents. L’alcalde va fer autocrítica dient que s’hauria de repensar el model. Si vol ser coherent que destitueixi el regidor Carlos Fernández i incorpori algú amb tarannà diferent. La participació és testimonial i la gent es cansa. Pensen: “Que vinc a fer si ho porten cap on volen?”
Li interessa al govern que hi hagi participació?
Li interessa fer veure que hi ha participació.
S’està organitzant una consulta independentista, com ho valora?
És un pas molt important. Portem 300 anys sota la bota de l’estat espanyol i ara ens podem plantejar fer el camí solets. Aquest referèndum a Mataró ens aportarà sorpreses, perquè molta gent que fins ara no era independentista potser quan comenci a raonar els pros i contres d’un país independent veurà que pesen molt més els arguments pel sí que pel no
Que li sembla que quan l’alcalde va pels barris faci la meitat del discurs en castellà?
Té poc clar quin model de país tenim. Catalunya té llengua pròpia i és positiu que la preservem. I això vol dir exercir-la a tot arreu amb normalitat. Potser no se n’ha adonat l’alcalde que la majoria de Mataró entenen el català, si no el fa servir és per una qüestió electoral davant un sector de gent. Però a l’administració la llengua oficial és la catalana.
-
Comentaris