Carril bici a la Ronda O'Donnell, dins del projecte de l'Anella Ciclista. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Carril bici a la Ronda O'Donnell, dins del projecte de l'Anella Ciclista. Foto: R.Gallofré

L'Ajuntament vol "revisar" l'anella ciclista actual abans que ampliar-la

El consistori de Mataró admet que hi ha trams de la polèmica xarxa ciclista que són "millorables" i els vol modificar abans de pensar en una segona fase

L'anella ciclista de Mataró, un dels projectes més importants i polèmics de la capital del Maresme en els darrers anys, està incompleta. Malgrat que el projecte va implicar doblar el nombre de quilòmetres de carrils per a bicicletes i patinets a la ciutat, hi ha barris molt poblats com ara Cerdanyola o Rocafonda que encara no hi estan connectats, o bé de manera molt precària. Però l'Ajuntament encara no preveu posar-se mans a l'obra per ampliar-la.

Quin és el motiu? El regidor de Mobilitat, Xesco Gomar, és molt clar. Cal "revisar" l'anella ciclista actual abans de pensar en estendre-la. Malgrat que hi hagi zones de la ciutat desconnectades de l’anella ciclista, Gomar insisteix que “no és el moment de parlar d’ampliació sinó d’analitzar el que tenim i millorar-ho”. "Abans de posar-nos amb la segona fase, cal tancar la primera", afirma el regidor que reconeix que hi ha trams dels polèmics carrils bici que són “millorables” en el seu encaix amb la trama urbana.

Plànol dels carrils previstos a la primera fase de l'Anella Ciclista
Plànol dels carrils previstos a la primera fase de l'Anella Ciclista

El govern municipal reconeix que la xarxa de carrils es va implementar de manera molt ràpida i generant un gran impacte (la controvèrsia ciutadana va ser notable, i encara avui l’anella és objecte de debat encès pel seu disseny i pel nombre relativament reduït d’usuaris que té). De manera que ara, sense la pressió d’uns fons europeus que obligaven a executar el projecte en un termini determinat, volen anar més a poc a poc. “Si fem carrils nous, que la ciutadania els pugui assimilar millor, amb més informació prèvia i comptant amb la seva opinió, sense trobar-se el carrer ple de pilones d’un dia per l’altre”, diu el responsable de Mobilitat. 

Durant la campanya electoral, l'alcalde de Mataró, David Bote, conscient de la manca de popularitat del projecte en un sector important de la població (i dels votants) mai va arribar a defensar al 100% la manera com el seu govern va implementar l'anella ciclista, malgrat que sí que segueix considerant necessària aquesta xarxa de carrils. Bote es va disculpar als veïns per les molèsties i inconvenients ocasionats i ja es va comprometre a revisar-la, tal i com ara afirma el seu regidor de Mobilitat. 

Carrils bici en els dos sentits de la circulació, al carrer Biada
Carrils bici en els dos sentits de la circulació, al carrer Biada

Un primer exemple d'aquesta revisió s'està podent veure al carrer Miquel Biada, on s'estan refent les voreres, quelcom que ha afectat els carrils bici que s'hi van implementar a la tardor de 2021 en doble sentit de circulació. Aquests carrils en concret van generar força controvèrsia, amb imatges de cotxes estacionant on no tocava i arrasant amb les pilones de separació, i amb vehicles d'emergència encallats, pel pas de dos a un únic carril de circulació. Aquestes escenes, però, es van donar durant les primeres setmanes de la implementació, normalitzant-s'hi la circulació amb el pas del temps. 

 

Comentaris (18)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive