L'Ajuntament de Mataró s'ha posicionat de forma unànime a favor de l'acollida de migrants afganesos. Tots els grups municipals amb representació al consistori (PSC, ECPM, ERC-MES, JuntsxMataró i C’s) han aprovat aquest dilluns una Declaració Institucional en la que, entre altres punts, reclamen que es doni accés legal i segur a la UE a les persones que busquin refugi des de l'Afganistan, i es posa a disposició de l'Estat per acollir algunes d'aquestes persones i ajudar a combatre la crisi humanitària generada
Després que el passat 15 d’agost els extremistes talibans prenguessin el poder a l'Afganistan després d’una ràpida ofensiva, milions d'afganesos han quedat en mans d'un règim extremista que amenaça, amb el seu sistema totalitari, amb la repressió i la retallada de les llibertats i dels drets humans. Per aquest motiu moltíssimes persones estan intentant fugir del país i arribar a altres punts del món com ara els països de la Unió Europea.
Tal i com es manifesta a la declaració institucional, Mataró es posa a disposició del Ministeri d'Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions per col·laborar a reduir l'impacte humanitari d'aquesta crisi, especialment pel que fa a dones i nenes. Des de l'Ajuntament de Mataró s'insta el govern de l’Estat i a la UE l’establiment de vies legals i segures d’accés a la UE a les persones que busquin refugi des de l’Afganistan, amb mesures com l’expedició de visats humanitaris, la possibilitat de sol·licitar asil en consolats i ambaixades de la UE en els països limítrofs amb Afganistan i els corredors humanitaris des de l’Afganistan a països segurs i la seva posterior acollida, especialment per dones i menors que seran el grup que patirà conseqüències més greus sota mandat talibà.
En aquesta mateixa línia, l'Ajuntament demana al Govern de Catalunya a que posi a disposició els recursos propis destinats a persones sol·licitants de protecció internacional i al Govern d'Espanya a la utilització de les places disponibles destinades a l'acollida de sol·licitants de protecció internacional preferentment a dones i nenes, els drets i vides puguin estar en perill al seu país. Igualment, sol·licitem a les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i ACM), a la Xarxa de Ciutats i Pobles Refugi i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que coordinin els municipis catalans per col·laborar en l'acollida.
Comentaris (13)