Mataró forma una desena de persones en l'àmbit de l'hostaleria
Mataró forma una desena de persones en l'àmbit de l'hostaleria

capgros.com / ACN

Així serà la desescalada a partir de dilluns vinent

Quatre fases en un mes i mig: en la primera els restaurants reobriran al 30% fins a les 17h i l'esport a l'aire lliure i cultura al 50%, i es manté el confinament municipal

A partir de dilluns vinent, dia 23 de novembre, comença la desescalada de les actuals restriccions implementades per fer front a la Covid-19. Des d'aquell dia, i durant els 15 següents, els restaurants reobriran portes amb limitació d'aforament del 30% tant a l'interior com a les terrasses, i només fins a les 17h. El mateix dia tornarà l'activitat cultural, amb la reobertura de cinemes, teatres i sales de concert amb aforament màxim del 50% (màxim de 600 persones). Les instal·lacions esportives a l'aire lliure, per la seva banda, podran reobrir amb l'aforament també limitat a la meitat. Pel que fa al confinament perimetral i el toc de queda, es mantindrà tal i com s'aplica en l'actualitat.

L'avenç del pla dependrà de la situació sanitària i la contenció de la pandèmia

Així serà la primera fase de la desescalada que començarà el dia 23, segons l'esborrany del Pla que han elaborat des de les conselleries de Salut i d'Interior de la Generalitat. Un pla que preveu quatre fases de desescalada, cada una d'elles de quinze dies, tot i que el seu avenç dependrà de la situació epidemiològica. Cada quinze dies s'aplicaran noves mesures que, si es manté la pandèmia sota un cert control, permetren reobrir progressivament l'activitat dels diversos sectors econòmics i alleugerir les restriccions de mobilitat i del dret de reunió dels ciutadans.  

Fase 1 (23 de novembre): reobren els restaurants

En un primer moment des de la conselleria de Salut es va anunciar que a partir del dia 23 tornaria tota l'activitat a l'aire lliure, donant a entendre que els restaurants tan sols podrien obrir les terrasses. El pla fet públic avui, però, determina que també podran obrir a l'interior, tot i que restringit a un terç de l'aforament habitual. L'altra limitació important serà l'horari: es podrà servir a les taules des de les 6 del matí fins a les 5 de la tarda. Sigui com sigui, la restauració podrà recuperar part de l'activitat cinc setmanes després del seu tancament forçós decretat el 16 d'octubre passat.

Bars i restaurants seguiran tancats. Foto: R.Gallofré

Bars i restaurants podran obrir al 30% i fins les 17h. Foto: R.Gallofré

El confinament serà comarcal el 7 de desembre, i per regió sanitària el 21

En aquesta primera fase també continua el 30% en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones. El que sí que incrementa l'aforament és el sector cultural. Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts poden obrir, segons aquest esborrany, al 50%, amb un límit de 600 persones, el mateix que els museus i sales d'exposicions. En l'apartat del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats. Les més grans han de reduir la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

Les restriccions de mobilitat en aquesta primera fase segueixen establint moltes limitacions a la ciutadania, ja que res no canvia respecte al que es va determinar a finals del mes d'octubre passat. Per tant es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda de 22 a 6h. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual. Part d'aquestes restriccions, però, començaran a flexibilitzar-se a partir del 7 de desembre, ampliant els límits del confinament perimetral. 

 • Restaurants: 30% d'aforament interior i terrasses, fins a les 17h
 • Cinemes, teatres i sales de concert al 50%
 • Es manté el comerç restringit al 30% i centres comercials tancats
 • Confinament municipal de cap de setmana i toc de queda
 • Trobades màxim 6 persones

Fase 2 (7 de desembre): el confinament passa a ser comarcal

La segona fase de la desescalada s'aplicarà a partir del dia 7 de desembre, amb mesures de flexibilització com ara augmentar l'aforament de bars i restaurants al 50% a l'interior i terrasses, però es mantindria la limitació horària. Cinemes, teatres i sales de concerts podran obrrir al 70%, segons l'esborrany. Per a la resta de sales, l'aforament es preveu en el 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició. per la seva banda, també seguirien a la meitat d'aforament. També es preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. Un canvi important és el del confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal. Es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

 • Restaurants al 50%
 • Recintes culturals al 70%
 • Confinament passa a ser comarcal
 • Gimnasos reobren al 50%
Mossos d'Esquadra controlant les restriccions de mobilitat, que es replantejaran amb la desescalada. Foto: ACN

Les restriccions de mobilitat s'alleugeriran a partir del 7 de desembre

Fase 3: 21 de desembre: trobades de 10 persones permeses per Nadal

En una tercera fase, a partir del 21 de desembre -just abans de Nadal- les trobades ja poden ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees. La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

 • Reobren centres comercials al 30%
 • Activitats esportives indoor al 50%
 • Confinament de cap de setmana per àrees/regions sanitàries
 • Restaurants oberts fins a les 21h
 • Trobades de 10 persones
iStock 1161560805

Fins a 10 persones de dues bombolles de convivència diferents es podran trobar per Nadal

Fase 4: (principis de gener): tornen les extraescolars

Els canvis de la quarta fase, a partir de principis de gener, inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual. S'elimina el confinament de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes.

 • S'acaba el confinament perimetral
 • Reobren extraescolars i educació en el lleure
 • Batxillerat i cicles presencials, universitat telemàtica
 • Es manté toc de queda
 • Recuperació de competicions esportives
Prenent la temperatura també a extraescolars i colònies

Les activitats extraescolars no tornaran a ser presencials fins a inicis de 2021

El pla depèn de l'evolució de la pandèmia

El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser asimètrica i aplicar-se a diferents velocitats al territori. La intenció és que el pla es pugui enllestir i presentar el dijous. El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa), si es prorroguen les mesures vigents (si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos), o bé si es revisen les restriccions aplicades (Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals).

Arxivat a:

Comentaris (3)

Paula Fa 2 anys
Es genial veure com l'educació passem a ser, una altre vegada, al cul del món. I ja no sabem de les classes de musica, ball, teatre, ja ni ens esmenteu. És INSOSTENIBLE tenir als nens enganxats a una pantalla tantes hores!!!! Falta de respecte per l'ensenyament . Felicitats però per comerços i bars, amb responsabilitat per part de tothom segur que es podrà mantenir :)
Jordi Fa 2 anys
Voldria ser optimista, però som incorregibles, i molt em temo que en unes 3 setmanes possiblement es revisaran un altre cop les mesures. Espero equivocar-me.
Tornem-hi! Fa 2 anys
I a la terrassa, tothom sense mascareta fent tertúlia hores i hores...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive