Eren temps d'incerteses, però ell va saber mantenir el lligam amb el país i recuperar la il·lusió d'abans de la guerra. Aquest va ser un dels elogis que l'historiador Josep Maria Ainaud va fer ahir a l'autor mataroní Antoni Comas. Les seves paraules inauguraven dimarts, dia 2, el cicle de Conferències de Primavera que Òmnium Cultural ha preparat per a aquest 2006, i que s'ha dedicat a Comas amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la seva mort.
Josep Maria Ainaud, que va ser amic de Comas, va agraïr a l'entitat l'oportunitat que li havia donat per parlar de El temps d'Antoni Comas, títol amb què es va batejar la xerrada. Per l'historiador, el seu amic Comas va ser dels encarregats d'enllaçar una generació amb una altra, després de la fractura provocada per la guerra civil: Aleshores es podia triar entre creuar-se de mans i deixar que el país quedés enfonsat durant segles, o buscar els lligams amb el passat. Comas va ser dels segons.
L'objectiu d'aquesta retrospecció era recuperar la il·lusió que, segons Ainaud, es vivia als anys trenta a Catalunya. Comas ho va aconseguir coneixent moltes persones que ho havien viscut o que, com ell, creien en aquell esperit, va afirmar l'historiador. Entre aquestes coneixences es trobaven, entre d'altres, Martí de Riquer i Jordi Riubo, amb els que coincidia al pati de Dret de la Universitta de Barcelona. En to de broma, Ainaud va fer un símil entre el moment que va viure Comas i l'actual: Era un temps que ens posava a tots a prova i calia tenir criteri propi, de fet, més o menys com està passant darrerament
Més que un professor, un mestre
Ainaud va recordar també com Antoni Comas s'estimava els llibres, tant com el país: El fet que ningú li hagués ensenyat a escriure en català no va ser un obstacle perquè n'aprengués, i mai ho va posar com a excusa. Per l'historiador barceloní, Antoni Comas va saber aprendre i ensenyar: Un professor t'ensenya coneixements, però ell va ser un mestre, perquè t'ajudava a ser persona i també n'aprenia dels altres. Ainaud també va voler destacar la veneració que autors com Salvador Espriu i Gabriel Ferrater que no elogiaven fàcilment- sentien per Comas.
Cinc homes per retratar Comas
Hem volgut dedicar aquest cicle a la figura de Comas i la millor manera era convidar a conferenciants que l'haguessin conegut, va explicar la presidenta de la delegació mataronina d'Òmnium Cultural, Mercè Colomer. Si Josep Maria Ainaud es va encarregar de parlar, davant una seixantena de persones, del temps que va viure l'autor mataroní, properament l'escriptor Albert Manent 16 de maig- es dedicarà a parlar de la universitat durant el franquisme, Ricard Salvat 30 de maig- se centrarà en els estudis de Comas sobre literatura catalana, el filòleg Llorenç Soldevila 13 de juny- parlarà del grup de El Racó i el pedagog Joaquim Arenas 27 de juny- tancarà el cicle de conferències posant l'accent en el procés d'oficialització del català.
Ainaud durant la conferència a la seu social d'Òmnium Cultural a Mataró.
Comentaris