Vern Bueno

Acomiadaments, rialles i plors a l’últim dia de classe de curs

Els escolars comencen les vacances després d'un curs marcat per la manca de recursos i l'aparició del bullying

Per fi ha arribat el dia més anhelat pels infants i adolescents catalans: les vacances escolars d'estiu. Avui, 22 de juny, les escoles i Instituts han tancat les portes, que no es tornaran a obrir fins a mitjans de setembre. Gairebé tres mesos de lleure i diversió pels alumnes, i un merescut descans pels professors, després d'un curs marcat de nou, segons afirmen, per la falta de recursos als centres educatius i l'adveniment d'un fenomen preocupant: el ‘bullying' o violència a les aules.

L'última jornada escolar sempre és especial. Per un dia, les escoles i instituts s'han oblidat de les classes i han dedicat tot el seu temps a l'esbarjo dels nens i nenes. Un cop recollits els últims treballs i les notes finals del curs, els patis s'han omplert de jocs, activitats esportives, gimcames i xeringades, en un immillorable preludi per a l'estiu.

De cara a les vacances, l'àmplia oferta de colònies i casals d'estiu es complementa aquest any a varies escoles i instituts de Mataró amb les activitats programades des del Pla Educatiu d'Entorn, una iniciativa de la Generalitat que s'aplica com a programa pilot a 25 municipis catalans, entre ells la capital del Maresme, i que pretén donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives fora de l'àmbit escolar.

Tres mesos de vacances
La jornada d'avui ha servit als alumnes per acomiadar-se del companys, ja que molts no es tornaran a veure fins d'aquí tres mesos. En Francesc Lesheres, que ha acabat el primer curs de primària, es queixava de què avui “és un dia trist, perquè s'acaba el curs i m'ho passava bé venint a classe. Trobaré a faltar els amics”. Altres semblen menys preocupats per deixar l'escola uns mesos, com la Maria Rusinyol, companya de curs d'en Francesc. “M'agraden les vacances perquè puc anar a la piscina, a la platja i d'excursió. A mes, m'he apuntat a un esplai”, s'exclamava feliç per les perspectives de l'estiu.

Mentre els mes petits reien, ploraven i s'abraçaven, els mes grans s'han pres la jornada amb més filosofia. Sobre tot els que avui deixen l'educació primària per enfrontar-se, un cop acabi l'estiu, a una nova etapa de la seva vida, l'ESO. “Aquest estiu faré repàs de totes les matèries per preparar-me per primer d'ESO, que diuen que és molt difícil”, ha comentat la Marina Jofre, de 12 anys, temorosa d'acabar perdent de vista els companys de sempre. “Suposo que a partir d'ara ens seguirem veient, però com que no tots anem al mateix institut, em fa por que no sigui així”. La Berta Carreres tampoc s'ha mostrat gaire convençuda per anar a l'institut. “No m'il•lusiona gaire perquè l'ESO sembla bastant difícil i, a mes, ens barrejaran en diferents classes i ja no podré anar amb els amics de l'escola”.

Un salt important
El canvi d'escola primària a l'institut també preocupa als mestres. “Es un salt molt important per ells”, ha afirmat Begoña Arroyo, docent de 4rt de primària del CEIP L'Olivera, de Cabrils, que considera que als alumnes “els fa por canviar de centre, tenir companys diferents, nous professors... no tenen molt clar el què els espera”. Per la seva part, Lola Casas, mestra de 6è de primària del CEIP Camí del Mig de Mataró, ha assenyalat que avui els seus alumnes “s'han fet grans de cop”, conscients que a partir d'ara s'hauran d'enfrontar a una nova etapa, l'ESO, “en la que ells seran els protagonistes i que hauran d'aprendre a gestionar per sí sols”.

El professorat creu que els principals problemes viscuts durant aquest curs venen arrossegant des de fa anys, i radiquen bàsicament en la manca de recursos. “L'educació pública no està prou ben dotada de recursos i material per a l'acció tutorial, cosa que t'impedeix experimentar, buscar formes més atractives de docència, i t'obliga a practicar un ensenyament amb el qual no estàs d'acord”, ha assegurat Begonya Arroyo. Lola Casas ha afegit que es viu una nota etapa a les escoles, en la qual “rebem molts alumnes vinguts de fora que aterren de sobte a les classes sense entendre molt bé on són . I és en la gestió d'aquesta situació on patim més la manca de recursos”, ha dit Casas.

Aquest conjunt mancances agreugen un problema que els centres educatius pateixen des de fa ja força temps, però que aquest any s'ha fet molt mes visible: l'assetjament entre alumnes, un fenomen conegut com a “bullying”. Begoña Arroyo ha constatat que el bullying es “un problema real, que hem detectat molts professors”. Segons la mestra, fenòmens com aquest es deuen a que la societat “desa a l'escola tota la responsabilitat educativa dels infants”. Per trobar-hi una solució, ha demanat la presència d'un major nombre de pedagogs i psicòlegs als centres educatius i que es fomenti “el treball conjunt entre l'escola i les famílies dels alumnes, una eina imprescindible que no és gaire comú actualment”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive