La muntanya de Montserrat
La muntanya de Montserrat

laMalla.cat

A Montserrat pel camí de Bateries, la Santa Cova i les Coves de Salnitre

La muntanya de Montserrat, màgica per a uns i símbol del cristianisme català per a d'altres, s'aixeca amb la seva morfologia tan peculiar i curiosa entre les comarques del Baix Llobregat, el Bages i l'Anoia. La imatge rocosa i solitària de la serra de la Moreneta crida l'atenció al caminant, que veu en ella tot un repte. Per a molta gent, pujar al seu cim caminant és ja una tradició. Ens proposem arribar al cim d'aquesta muntanya rocosa des de Collbató passant per dos senders molt utilitzats pels pelegrins: pujant pel clàssic camí de les Bateries i baixant pel mític camí de la Santa Cova, que passa també per davant de les Coves de Salnitre, de gran interès espeleològic. La ruta és dura però les vistes panoràmiques que ens ofereix en tot el recorregut mereixen fer l'esforç.

A la sortida de Collbató trobarem els panells indicatius que ens mostren el camí que hem de seguir. Aquí conflueixen els dos senders que agafarem; un per pujar i, l'altre, per baixar. Pujarem pel de les Bateries, que ens queda a l'esquerra i que es troba senyalitzat amb marques de color groc. Ens esperen dues hores de dura ascenció, sempre en direcció a Sant Miquel, per un sender que voreja la muntanya. Sort dels miradors naturals que trobarem pel nostre camí i que faran oblidar-nos per una estona del nostre cansament amb el paisatge que veurem als nostres peus de la comarca de l'Anoia i, el més impressionant, per sobre nostre, Montserrat.

Després de dues hores de pujar, arribem al coll de Sant Miquel, on agafem una pista cimentada, i prenem una mica d'aire aprofitant una petita baixada que ens porta fins a l'ermita. Una mica més avall, baixant unes escales a mà dreta, arribem al mirador, coronat per una gran creu i penjant sobre un penya-segat. Des d'aquí tenim unes fabuloses vistes de tot el monestir, que ens queda a l'altra banda del precipici.

Baixant pel camí de la Santa Cova i les Coves de Salnitre
Per seguir la ruta, haurem de tornar enrere, al principi de les escales, i seguir baixant pel camí, també d'esglaons, que ens queda a mà dreta i que ens porta directament fins al monestir. Després d'una visita a la zona, començarem a baixar cap a Collbató pel camí de la Santa Cova, conegut també com el Camí de la Fe perquè hi trobem 15 misteris monumentals. Agafarem el sender davant del telefèric, resseguint la via per un fort pendent, i passarem per davant de l'estació inferior del funicular de la Santa Cova.

En arribar a una cruïlla, just abans d'arribar a la cova on la llegenda explica que es va trobar la imatge de la Moreneta, veiem a mà esquerra un cartell que ens indica el camí cap a les Coves de Salnitre. Podem visitar primer la cova i després continuar baixant cap a les coves. Es tracta d'un espectacular sender força aeri i que voreja la muntanya. Més endavant el camí es converteix en unes escales de fusta, on una barana ens separa del precipici.

Per a la baixada seguim el GR, senyalitzat amb marques blanques i vermelles, fins arribar a una cruïlla, on el GR que seguim tomba a l'esquerra, cap a Olesa de Montserrat. Nosaltres deixarem aquí el sender de gran recorregut i agafarem el camí de la dreta, que baixa de forma més suau cap a Collbató i que passa per davant de les Coves de Salnitre -cal pagar per visitar-les-. Aquí el camí es converteix en unes escales que ens porten fins a l'aparcament de les coves i seguirem baixant per la carretera fins arribar a l'ermita de la Salut, on hi ha un bar. Una mica més avall, seguint la carretera, trobarem un petit camí que puja per la dreta, amb fanals. L'agafarem i en poca estona serem a Collbató.
Per fer aquesta ruta cal estar en forma, ja que és força dura, tant pel seu important desnivell de pujada (750 metres) com per la distància a caminar, uns 15 quilòmetres. Necessitarem, doncs, tot el dia per fer aquesta sortida, ja que es fa en unes 5 hores i mitja. Podem triar qualsevol època de l'any, però és preferible evitar anar-hi els dies d'extrema calor d'estiu, ja que no hi ha cap ombra al llarg del camí, i els dies més freds de l'hivern.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive