Un grup de professores preparant les classes d´aquest any
Un grup de professores preparant les classes d´aquest any

Toni Rodon

A l’escola una hora més

L'aplicació de la sisena hora a partir del nou curs que s'inicia el dia 12 exigeix la reorganització a les escoles públiques de la ciutat

Amb l'inici del setembre els centres d'educació primària de Mataró han hagut de treballar de valent. Les escoles públiques –les concertades ja fan aquesta sisena hora– fa temps que pensen com adaptar-se a la sisena hora lectiva, que començarà a aplicar-se amb l'inici de curs el proper 12 de setembre. L'augment de les hores lectives ha comportat que els centres dediquin aquests dies a acabar de quadrar els horaris. De fet, la majoria d'ells afirmen que la sisena hora ha impulsat un canvi en la gestió interna del col·legi i ha obligat a redissenyar totalment els horaris per al proper curs.

És el cas del CEIP Camí del Cros: «Són dies de molta feina perquè aquesta mesura ha suposat canviar totalment el sistema que utilitzàvem; el més complicat és fer quadrar els horaris dels nens amb els dels professors, ja que n'hi ha que fan mitja jornada», explica Àngels Serichol, cap d'estudis de l'escola. Arran de la sisena hora l'escola ha rebut vuit professors nous.

Les escoles de Mataró ja van acordar abans de vacances que la sisena hora es faria al migdia (amb un horari de primària de 9 a 13 i de 15 a 17). Per tant, els únics «equilibris» dels centres educatius s'han centrat a oferir activitats extraescolars a aquells nens i nenes que tenen un germà a pàrvuls el qual, si no hi hagués cap activitat, plegaria una hora abans i crearia problemes d'horari als pares i mares. Així, les anomenades «aules d'acollida», subvencionades pel Departament d'Educació de la Generalitat, donaran cobertura a un bon grapat d'alumnes amb una oferta educativa diversa. La cap d'estudis del CEIP Camí del Mig, Montse Sala, explica que l'escola ja oferia aquesta permanència però que amb la implantació de la sisena hora es reforçarà: «Cinc hores més a la setmana permeten als infants fer un currículum més esponjat; pot ser un gran benefici».

Reforçar el currículum
Els centres han optat majoritàriament per reforçar l'educació que s'imparteix a la resta d'hores, seguint les directrius del govern català. Expressió i comunicació oral, comprensió lectora, matemàtiques, sensibilització artística, informàtica, tutoria o dinàmica de treball són els àmbits que s'ha decidit reforçar. «L'objectiu és reforçar el que ja es va fent i solucionar els petits forats educatius que ens anem trobant», opina Dolors Coromina, cap d'estudis del CEIP La Llàntia. Els centres que pretenien reforçar l'anglès, però, no podran comptar amb un nou mestre d'anglès tal com havien sol·licitat, ja que la demanda ha superat l'oferta.

Des de l'Institut Municipal d'Educació s'ha seguit l'adaptació que han fet els centres. «Poc podem fer si no és coordinar i ajudar, però l'adaptació s'ha fet d'una forma tranquil·la», explica el director de l'organisme autònom, Emili Muñoz.

Però si la seva aplicació està sent gradual, més dubtes hi ha en la seva utilitat. Dolors Coromina creu que l'augment d'hores lectives es deu només a una «situació política» i que «no necessàriament perquè el nen estigui més hores a l'escola s'educarà més». «Calen mesures complementàries», afegeix. D'opinió contrària és el regidor d'Educació, Pep Comas, qui ha posat en relleu la nova mesura per representar un «esforç inversor» i perquè «col·loca l'educació en un dels primers llocs en l'agenda política».

Llegeix la columna d'opinió de Ricard Aymerich sobre la sisena hora.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive