Foto d'arxiu d'un tren de rodalies entre Mataró i Vilassar
Foto d'arxiu d'un tren de rodalies entre Mataró i Vilassar

A cada temporal, retards a Rodalies del Maresme

Des del territori s'exigeix una solució.

El servei de Rodalies del Maresme té diversos punts febles. La via única d’Arenys en amunt, que redueix notablement el nombre de freqüències al nord de la comarca; el túnel de Montgat, que no és prou alt per donar pas als combois de dos pisos que permetrien augmentar el nombre de viatgers per tren; o la pèrdua del trajecte directe Mataró-Aeroport, del qual avui en gaudeixen a Granollers. Però si hi ha un problema endèmic, és el que afecta el tram entre Mataró i Vilassar de Mar. Està tan desprotegit dels efectes del mar -passa a tocar-hi, sense cap protecció- que cada cop que hi ha un temporal marítim, l’onatge provoca greus trasbalsos en la circulació.

En tornar de Setmana Santa els viatgers maresmencs van patir fins a sis dies consecutius d’endarreriments a les línies R1 i RG1 a causa d’aquest fet i d’altres incidències focalitzades en aquest tram, i aquesta setmana s’han repetit de nou. L’onatge va afectar la senyalització, segons van afirmar a ‘La Vanguardia’ fonts de Renfe, activant automatismes de seguretat que fan saltar senyalitzacions que impedeixen la circulació de trens. En altres ocasions, però, és l’onatge en si mateix que fa que les vies s’inundin i que facin impossible que els trens passin per les vies.

Davant d’aquesta problemàtica, des del territori s’exigeix una solució. Adif, gestor de les infraestructures ferroviàries, va presentar l’any 2018 un projecte per reforçar l’escullera i protegir així les vies tan properes al mar. L’Ajuntament de Mataró, al seu torn, va presentar al·legacions perquè a banda de la protecció es construís una escullera d’uns sis metres d’amplada per acabar amb un altre greuge històric, la manca d’un passeig litoral que connectés a peu Mataró i Vilassar de Mar. El projecte, però, encara no s’ha concretat, malgrat que Mataró i Adif mantenen converses permanents ja que també s’està estudiant la creació d’una nova estació a la capital del Maresme.

Reunions per a la futura estació

El diàleg de l’Ajuntament de Mataró amb els responsables de Rodalies i d’Adif és intens. En els darrers mesos l’alcalde, David Bote, s’ha reunit en diverses ocasions amb els responsables dels dos organismes per estudiar no tan sols la creació de la nova escullera, sinó també la construcció d’una nova estació de tren a Mataró. Aquesta, segons proposa l’Ajuntament, es faria a tocar de l’actual, però soterrada, per facilitar alhora l’accés al Port de Mataró des de la Ronda Barceló i apropar el front marítim al casc urbà. 

La mobilitat a Mataró, segons la Diputació

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Mataró el Pla de mobilitat urbana, que estableix una seixantena de propostes que afavoririen qüestions com la mobilitat dels vianants, l’ús de la bicicleta i el transport públic o una racionalització de l’ús del vehicle privat, entre d’altres. Entre les mesures, destaquen qüestions com la creació d’un conjunt d’eixos cívics de connexió dels barris amb el centre i l’estació de Rodalies, així com una xarxa de camins escolars segurs. També es proposa l’ampliació de voreres a la xarxa principal de vianants i la millora de la connexió, a peu i en bicicleta, amb els municipis de l’entorn. Es proposa, a més, l’ampliació de ‘zones 30’ a la majoria de carrers, i pel que fa a l’aparcament, un sistema de corona de tarifes i temporals de l’estacionament regulat a tota la ciutat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive