-
-

Silvia Ruiz

50 anys al costat de la discapacitat intel·lectual

La Fundació Maresme celebra mig segle de vida intentant normalitzar al màxim possible la vida d'aquest col·lectiu i la seva visibilitat social

La Fundació El Maresme és una entitat que neix fa 50 anys amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel•lectual de la comarca. Des de llavors ha creat una xarxa de serveis i centres que ofereixen una atenció contínua a aquest col·lectiu i afavoreixen la millora de la seva autonomia i qualitat de vida. La fundació ha crescut molt i actualment atén a 356 persones en serveis d’atenció diürna, ofereix feina en el Centre Especial de Treball CEO o formació laboral a un total de 261 usuaris itambé llar i serveis residencials a 121 persones.

“Aquesta entitat es va crear gràcies a l’impuls d’un grup petit de famílies que tenien fills amb discapacitat i en aquell moment no tenien cap recurs per a ells”, explica Lourdes Sellarès, Responsable de Relacions Institucionals. Sellarès recorda que “primer es deia Associació Patronat prosubnormals i després va passar a ser Associació Patronat pro persones amb disminució psíquica”. Al llarg dels anys els termes es van anar ajustant fins que l’any 1994 es va constituir la Fundació privada El Maresme. Des de la seva creació i fins ara les famílies sempre han estat presents i tenen un pes molt important. Sellarès recorda que són elles les que demanen la creació de determinats serveis: “Les famílies són les que directament pateixen les dificultats i, per tant, les que tenen més clar quines són les necessitats i fan les demandes a la fundació”.

L’entitat ha treballat prioritzant quins eren aquells serveis més imprescindibles. El primer que es va crear va ser una escola d’educació especial on poder portar els nens. “Vam partir del servei més bàsic, el que tots volem pels nostres fills i que és un dret i un deure tenir”, afirma Sellarès. Posteriorment van venir els serveis adreçats als adults i a la feina, com el Centre Especial de Treball i de l’Empresa, i seguidament la creació de llar-residències i residències on poder viure. La qualitat de vida de les persones ha anat creixent a mesura que s’han anat cobrint totes aquestes necessitats bàsiques.

Un avenç en el tractament de la discapacitat
La Fundació El Maresme intenta normalitzar el màxim possible la situació del col•lectiu de persones amb discapacitat intel•lectual. Segons Sellarès, “s’ha anat en paral•lel creant els recursos que necessiten i no oblidant treballar tot el que és la inserció, que formin part de la societat i que la gent els visualitzi d’una manera més normal”. Des de l’entitat són partidaris de la integració d’aquestes persones però saben que hi ha d’haver serveis especials perquè “aquests serveis hi són en la mida en què la normalitat al 100% encara no és possible en alguns aspectes”.

El projecte Santi és una plataforma que la fundació té precisament per aquest motiu, per poder sortir al carrer i fer participar en qualsevol tipus d’activitat sociocultural les persones amb discapacitat. “Ara que la fundació té una àmplia xarxa de recursos i serveis podem fer un pas més enllà, obrir-nos al món, visualitzar la discapacitat i normalitzar-la dins de la societat”, afirma Javi Àvila, coordinador del projecte Santi. Segons ell, “abans costava més i ara cada vegada estem més visualitzats, cosa queens obre moltes portes” i afirma que “s’ha avançat molt, la discapacitat ara és coneguda per tothom i ja no hi ha aquella por de parlar del tema com passava abans”.

En Santi ha aconseguit que una entitat que perillava caure en la desconeixençaper a la major part de la població passi a tenir una àmplia visibilitat des de fa quatre anys fins ara. I és que en Santi ha obert moltes portes sobretot a la part infantil. “Volem que des de petits els nens ja puguin conviure sabent que hi ha nens que tenen alguna dificultat”, explica Sellarès perquè “d’aquí a uns anys aquests nens tindran un gran avantatge respecte als nens de fa 50 anys, que no havien vist mai una persona amb discapacitat perquè estaven tancades a casa”.

Exposició fotogràfica “Jo sóc com tu”
Des del 12 de maig i fins al 19 de juny l’Ateneu de la Fundació Iluro acull l’exposició fotogràfica “Jo sóc com tu”. Està organitzada des de dues vessants: per una banda, és una activitat cultural on participen nois amb discapacitat de la Fundació El Maresme i, per l’altra, ho fan juntament amb artistes de fotografia de Mataró i el Maresme. “La intenció és fer participar a les persones amb discapacitat de manera activa i aconseguir apropar la idea de què ells també poden fer fotografies de qualitat”, explica Àvila. L’exposició la formen fotografies fetes per professionals, altres dels usuaris de la fundació i un ampli recorregut d’imatges que recorden els 50 anys de l’entitat.






Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive