L'Hospital de Mataró. Foto: arxiu
L'Hospital de Mataró. Foto: arxiu

400 pacients ingressen cada any a l'Hospital de Mataró per ictus

És la segona casua de mort i primera de discapacitat funcional entre els adults.

Més de 400 pacients ingressen cada any a l'Hospital de Mataró per ictus, més de 13.000 persones a Catalunya. Això suposa 35 pacients diaris dels quals, un 40% tindran alguna limitació per alguna activitat de la seva vida diària als tres mesos. En el Servei d’Urgències de l’Hospital s’activen cada mes una mitjana d’entre 12 i 15 Codis ictus. 

A l’Hospital de Mataró, des del 2013, es poden atendre codi Ictus les 24 h
del dia, 7 dies a la setmana, tant durant l’horari presencial del neuròleg com durant nits i caps de setmana a través del sistema teleictus, en contacte amb els neuròlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquest sistema permet l’avaluació a distància del pacient per un professional mitjançant un sistema de videoconferència, la qual cosa possibilita l’inici ràpid del tractament al lloc on es troba el pacient i s’eviten les demores a causa del trasllat

Actuar ràpid és clau

L’ictus és una patologia en què el temps d’actuació és molt rellevant, ja que hi ha tractaments que es poden administrar a la fase aguda, destinats a què el flux sanguini torni de seguida al cervell perquè la discapacitat sigui mínima o inexistent, però només són eficaços durant les primeres hores. En aquest sentit, Catalunya és pionera en l’àmbit europeu en l’organització del’atenció als pacients amb ictus i gran part de l’èxit d’aquest model es deu a la implementació i el desplegament del Codi ictus: un codi d’emergència, que inclou el preavís del SEM i un protocol de ràpida actuació dins l’Hospital, que permet donar una atenció immediata als pacients amb sospita d’aquesta malaltia.

Com es pot prevenir?

Hi ha dos tipus d’ictus, els isquèmics, que suposen el 80-85% i que són deguts al taponament d’una artèria que provoca una manca de circulació a un segment determinat del cervell; i els hemorràgics, causats pel trencament d’un vas.

Hi ha algunes mesures que val la pena seguir com a mètode de prevenció: Controlar la pressió arterial, ja que la meitat estan lligats a la hipertensió; fer activitat física, mantenir una alimentació sana i equilibrada, reduir el colesterol, mantenir un pes saludable, deixar de fumar, reduir el consum d'alcohol, detectar i tractar la fibril·lació auricular, controlar la diabetis i gestoinar l'estrès i la depressió.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive