-
-

J. Vives

338 persones comencen a percebre els ajuts de la Llei de Dependència

Els primers casos que s'atendran són els de grau III, de gran dependència

Un total de 338 de les 623 sol·licituds que s’han presentat a Mataró es podran beneficiar de les primeres ajudes previstes per la nova Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Tot i que va entrar en vigor a principis del 2007, a la ciutat no ha estat fins al mes de maig que s’han començat a tramitar les sol·licituds, que en una primera fase s’atorgaran a les persones amb el nivell màxim de dependència, el grau III.

La regidora de Benestar Social, Carme Esteban, ha presentat aquest dilluns dia 19 en roda de premsa el balanç dels primers mesos d’aplicació de la Llei de Dependència a la ciutat. A Mataró, les sol·licituds es poden presentar a l’Agència d’atenció a la gent gran i a les persones amb dependència, un servei posat en marxa per l’Ajuntament de Mataró l’any 2003. D’aquí, les sol·licituds es deriven a l’equip del SEVAD (Serveis de Valoració de Dependència), integrat per metges i infermeres del Consorci Sanitari del Maresme, i que a instàncies de la Generalitat avaluen en cada cas el grau i nivell de dependència de cada persona i determinen les quines ajudes a les quals tenen dret. Fins el passat mes d’octubre, aquest servei havia valorat un total de 449 casos dels 623 presentats, dels quals 338 s’han considerat de gran dependència, 73 de dependència severa i 30 de dependència moderada. Vuit dels casos no s’han considerat dependents.

Aquests 338 casos es podran beneficiar a partir d'ara dels serveis que fixa la llei, que van des de la prevenció i promoció de les situacions de dependència i de promoció de l'autonomia personal, fins a la teleassistència, l’ajuda a domicili, els centres de dia i de nit i l’atenció residencial.  Mataró disposa actualment d’una oferta de 705 places a residències i 188 a centre de dia, que atenen també casos de la comarca. Per això, la llei contempla una sèrie de prestacions econòmiques per pagar, en cas que no es pugui aconseguir plaça, un professional o comprar el servei, per assistència personal a persones amb gran dependència o per ajudar als cuidadors no professionals i tenir cura de l'entorn familiar.

Aquests serveis són cofinançats entre l’Administració i els beneficiaris segons la seva capacitat econòmica, el tipus de prestació i el cost del servei. La regidora ha destacat la importància d’aquest copagament "perquè sinó el servei seria insostenible". Segons Esteban, la llei està pensada per ajudar les persones que es troben "en situació precària". Per això, quan es presenta la sol·licitud, a banda de l’informe mèdic cal presentar un document amb les dades econòmiques. Les dades que es demanen corresponen als darrers cinc anys per tal d’evitar possibles abusos, ja que, segons ha afegit Esteban, "les persones dependents amb recursos poden buscar els serveis en l’àmbit privat".

 




Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive