La relació de Pep Andreu amb la comunicació local mataronina ve de lluny. Tot va començar a la ràdio, on va tenir el seu primer contacte amb el món de la comunicació a principis dels anys 80, però de seguida va marxar cap a la petita pantalla. Andreu és de fet un dels membres fundadors de la que llavors era la Televisió de Mataró, iniciada l’any 1984. Ho va fer acompanyat d’un grup de gent que va decidir apostar per la comunicació local i explicar les coses que passaven a la ciutat. Des de llavors, el projecte va tirar endavant fins a l’any 2010, quan Televisió de Mataró i Maresme Digital es fusionen per crear la marca que encara coneixem actualment, m1tv. D’aquesta cadena, Pep Andreu n’és el seu director des de l’any 2013. Enguany, però, la televisió local afronta una nova etapa: la integració a les instal·lacions del TecnoCampusde m1tv i Mataró Ràdio en un sol mitjà que tindrà diferents finestres de comunicació. Andreu afronta el canvi com un nou repte més a superar.
Enguany, però, la televisió local afronta una nova etapa: la integració a les instal·lacions del TecnoCampusde m1tv i Mataró Ràdio en un sol mitjà
Què t’ha aportat la comunicació local?
El contacte amb la gent, que t’expliquin coses, et comentin el dia a dia i puguis comentar la notícia amb el seu protagonista l’endemà. Poder tenir aquesta relació tan directa amb la teva audiència és fantàstic. També poder demostrar que un mitjà de comunicació local és un projecte professionalment viable. Els recursos evidentment no són els mateixos però,professionalment parlant, pràcticament no hi ha diferència entre el periodista local i el d’un d’abast més global.
Quina és la situació del model comunicatiu a Mataró?
Hem de reconèixer que la comunicació local té les seves problemàtiques. Bàsicament, el handicap econòmic. Els pressupostos són ajustats i els mitjans locals no ens podem permetre grans luxes. A més, el pastís publicitari és el mateix per tothom i tots anem a buscar el mateix client. Estem passant una crisi molt greu que ha fet que els mitjans públics i privats haguem i estem patint molt encara.
"Hem de reconèixer que la comunicació local té les seves problemàtiques. Bàsicament, el handicap econòmic"
Com recordes els inicis de M1tv?
Com un repte. Quan ajuntes dos mitjans que fins al moment han estat treballant per separat, no saps mai quin serà el resultat i sempre hi ha certes pors. Havíem de confluir dues marques diferents en una de sola i havíem de mantenir una certa identitat que havíem anat guanyant els dos mitjans per separat. Sumar i mirar de no restar. Això crec que ho vam aconseguir, fins al punt on hem arribat ara. Som una televisió valorada i amb molt bona audiència.
Per què creus que avui dia es produeix aquesta fusió entre mitjans?
Actualment ens equivoquem si pensem que un mitjà sol com a única finestra es pot mantenir. Cada cop més, els mitjans són quelcom més híbrid, com una multiplataforma. Tenim una audiència a la tv, però després també hi ha molta gent que vol tenir els continguts disponibles a la carta o poder seguir la tv per streaming. Hem de ser capaços d’arribar a tothom i de poder comunicar una notícia important sense esperar al moment de l’informatiu.
"L’11 de setembre naixerà un nou mitjà, una nova marca. No només hi haurà canvis físics, també en els continguts"
Quin és el futur de m1tv a partir d’ara?
El futur és ja el present. Els mitjans m1tv i MataróRàdio ja són un de sol i, malgrat que mantenen dues marques diferenciades, l’empresa és la mateixa, Mataró Audiovisual. De fet, des de fa més de 2 anys ja treballem colze a colze els dos equips de redacció. Ara, però començaran unes obres per adaptar els espais del TecnoCampus i unificar les dues redaccions també físicament. L’11 de setembre naixerà un nou mitjà, una nova marca. No només hi haurà canvis físics, també en els continguts, la programació, la manera de presentar-los i de fer-los arribar.
Comentaris