Torre Llauder, un dels espais de la Jornades Europees de Patrimoni a Mataró
Torre Llauder, un dels espais de la Jornades Europees de Patrimoni a Mataró

2,7 milions per a rehabilitar el jaciment de Torre Llauder de Mataró

El govern espanyol destina 27,8 milions a 11 projectes catalans de millora del patrimoni històric i inclou la vil·la romana mataronina

Notícia més que destacada a nivell d’inversions del govern espanyol a Mataró i d’aposta per a la preservació del patrimoni històric. Atenció a la dada: 2.745.083 euros per al projecte de rehabilitació i dinamització de la Vila romana de Torre Llauder. El ministeri d'Indústria i Turisme destinarà a Catalunya 27,8 milions d'euros a 11 projectes d'ajuntaments catalans per a l'impuls del seu patrimoni històric. D’aquests, 2.745.083 euros seran per al projecte de rehabilitació i dinamització de la Vila romana de Torre Llauder.

Divendres es publicava el repartiment de la línia d'ajudes del Programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús Turístic que en total suposarà inversions de 208,5 milions a 92 projectes de tot l'Estat. El projecte amb el que hi aspirava l’Ajuntament de Mataró ha estat seleccionat. El criteri, segons el Ministeri, ha estat tenint en compte les característiques de la destinació i la seva viabilitat, qualitat i potencionalitat turística. 

El projecte de rehabilitació i dinamització de la Vil·la Romana de Torre Llauder ha estat cuinat portes endins per l’Ajuntament de Mataró i ha de suposar un revulsiu per al Clos Arqueològic, on s’insereix el jaciment i la seva museïtzació. Entre d’altres se n’ha de facilitar l’accessibilitat, renovar-ne les instal·lacions i revitalitzar tot l’equipament.

  • El Programa estatal també fa una altra aposta important pel Maresme a Palafolls amb 2.991.241 euros per a la conservació i restauració del Castell per completar actuacions ja previstes i plantejar.ne de noves.
Museu i biblioteques de Mataró recuperen les activitats presencials com les visites a Torre Llauder
Visita al Clos Arqueològic de Torre Llauder


Què és la Torre Llauder?

La Vil·la Romana de Torre Llauder, situada a Mataró, és un dels jaciments arqueològics més importants de la comarca del Maresme. Descoberta l'any 1961, aquesta vil·la data del segle I aC i va estar en ús fins al segle IV dC. La vil·la, que es creu que era una residència senyorial, destaca per la seva rica decoració en mosaic i la seva estructura complexa, que inclou termes privades, diverses estances residencials i espais de treball agrícola. Els mosaics, alguns dels quals es conserven en un excel·lent estat, són un testimoni de l'opulència i la sofisticació dels seus habitants, proporcionant informació valuosa sobre la vida quotidiana i les pràctiques culturals dels romans a la regió.

L'excavació i conservació de Torre Llauder han estat fonamentals per a l'estudi de la romanització de Catalunya. A més de la seva importància arqueològica, la vil·la és un lloc de gran interès turístic i educatiu, amb visites guiades que permeten als visitants descobrir de primera mà la història i la cultura romana. L'estructura i els elements decoratius recuperats, com els mosaics i les restes arquitectòniques, ofereixen una visió fascinant de l'arquitectura i l'art romà. 

Els altres projectes catalans finançats són la rehabilitació de la Masia Freixa de Terrassa (2.987.346 euros), la rehabilitació de les muralles medievals de Granollers (2.899.471 euros), la ‘centralitat cultural’ de Vilanova i la Geltrú (1.522.363 euros), la restauració del Miracle de Riner (2.733.769 euros), la rehabilitació del Castell de la Floresta (1.860.503 euros), la rehabilitació del Castell d’Hostalric (2,99 milions d'euros), un espai virtual sobre la llegenda de Sant Jordi a l'església de Sant Francesc de Montblanc (també 2,99 milions), la recuperació de la muralla medieval de Valls (2,7 milions) i la rehabilitació de la darrera colònia industrial de Catalunya a Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant (1,3 milions).

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive