-
-

V. B.

2015: entre el canvi i l'estancament

Les eleccions municipals deixen un nou govern però Mataró segueix afrontant problemes enquistats com la crisi o l'arribada del Corte Inglés

Mataró s'ha mogut aquest 2015 en dues dinàmiques teòricament oposades: la del canvi i la de l'estancament. La primera ve marcada per la irrupció d'un nou govern després de les eleccions municipals del 24 de maig. La sorprenent victòria de David Bote i el PSC, tot i que el partit va registrar els pitjors resultats de la seva història, ha deixat una fórmula mai vista per liderar la ciutat, la sociovergència, i el Ple més fragmentat de tota Catalunya. Un executiu novedós que encara ha de fer palès quin és el seu perfil propi i quin és el seu projecte de ciutat, inscrit en panorama polític diferent, però que ha d'afrontar els mateixos problemes enquistats en els darrers anys a Mataró.

Set anys després de l'esclat de la crisi, el panorama econòmic que deixa aquest 2015 no és pas per tirar coets. L'atur segueix per sobre del 20% i més de 1.800 famílies mataronines es troben en risc d'exclusió social, amb problemes per cobrir necessitats bàsiques. L'única solució passa per la regeneració de l'economia local, tot i que de moment no s'ha trobat la clau de volta per aconseguir-ho. El TecnoCampus, que enguany ha celebrat el seu cinquè aniversari, ha de ser una peça vital en aquest sentit. Però tot i presentar un balanç molt positiu en l'àmbit universitari i en el nombre d'empreses que acull, diverses veus -incloses des del propi govern- lamenten que fins ara no ha estat un instrument prou útil en la transformació de l'economia mataronina. 

Un altre dels problemes eterns de Mataró tampoc s'ha resolt aquest 2015: l'arribada del Corte Inglés segueix sense concretar-se. El primer que va fer David Bote en accedir a l'alcaldia va ser reunir-se amb els representants de l'empresa, però tot i expressar-li que mantenen la voluntat de venir a Mataró, l'any es tanca amb el solar de Can Fàbregas ben buit. Tothom espera El Corte Inglés com a desllorigador de l'estancament que pateix la ciutat, per la capacitat que se li suposa de generar llocs de treball, d'atreure visitants i de revitalitzar el comerç urbà. En aquest últim àmbit ha destacat el Pacte pel Comerç signat per l'Ajuntament i diferents entitats comercials, que ha de resoldre algunes de les mancances que ha fet perdre competitivitat al comerç del centre respecte a les grans superfícies.

Relacions Generalitat-Ajuntament
Les relacions entre l'Ajuntament i la Generalitat no han viscut aquest any el seu millor moment. Hi ha divergències clares per la situació que viu l'Hospital de Mataró -la Generalitat l'ha intervingut pel seu deute i vol traslladar els serveis sociosanitaris de Sant Jaume, amb el consistori en contra- i també en l'àmbit de la planificació educativa: l'any es tanca sense acords sobre com afrontar l'augment del nombre de places d'ESO necessàries a la ciutat. I en el sí del govern municipal també s'han viscut les primeres disputes, arran de la dimissió de Miquel Rey, i també d'esdeveniments com la Festa al Cel, que CiU va portar a la ciutat que es mantindrà al 2016 tot i els dubtes expressats de manera reiterada enguany per l'alcalde socialista. La política de mobilitat amb el Mataró Bus al capdavant, i les mancances del servei de neteja han estat altres qüestions que s'arrosseguen de fa temps i que estan pendents de millorar.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive