Escola en català - Santa Anna
Escola en català - Santa Anna

capgros.com

2015 en societat: any d'avenços i polèmiques en matèria educativa

La planificació escolar, la nova Angeleta Ferrer i la sentència del TJSC sobre el castellà a les aules marquen l'any

• La Generalitat adjudica les obres de l'escola Angeleta Ferrer. La nova seu de l'escola pública es construirà a l'antiga fàbrica Can Fàbregas del Paper i les obres s'han adjudicat a l'empresa Copcisa per un import de 4,1 milions d'euros. S'ha de realitzar en un termini de 14 mesos, màxim fins al febrer de 2017, cosa que implica que l'escola es pugui inaugurar durant el segon trimestre del curs 2016-2017.

• L'Ajuntament afirma que Mataró té un problema amb les places d'ESO. La ciutat haurà de fer front el proper curs 2016-2017 a la creació de cinc noves línies d'ESO davant l'augment del nombre d'estudiants de secundària. L'Ajuntament constata que ho havia previst i que ha traçat diverses solucions, però que és la Generalitat qui no ha fet cap avenç. Darrerament, el govern municipal ha presentat la seva proposta.

• El TSJC obliga dues aules de Santa Anna a fer el 25% de classes en castellà. Al maig una família demana l'escolarització en castellà dels seus fills i el Departament d'Ensenyament confirma que cal aplicar les mesures cautelars marcades pel Tribunal Superior de Justícia. Dies després el TSJC notifica que la mesura de donar classes en castellà de tercer i cinquè curs s'endarrereix al curs 2015-2016.

• El jaciment Torre Llauder es converteix en campus d'arqueologia de la UAB. La Universitat i l'Ajuntament de Mataró signen un acord per convertir la vil·la romana en un espai de pràctiques per a desenes d'estudiants cada any. La masia de Can Boet, a tocar de la vil·la, també s'ha habilitat per al campus amb espai d'allotjament per als estudiants.

• Un informe sobre presumptes irregularitats en l'adjudicació de pisos de PUMSA. A principis d'any els 127 casos estudiats, la meitat del total des de 2009, estan sota sospita i s'han identificat 62 adjudicacions irregulars i 31 lloguers sospitosos. Un mes més tard, l'Ajuntament sí demostra errors en les formalitats administratives de les adjudicacions però descarta que hi hagués amiguismes, ingerències polítiques i corrupció.

• Exprés.cat' connecta Mataró i Barcelona des del 2 de febrer. Se sumen 48 noves expedicions de dilluns a divendres amb més freqüència de pas en les hores punta amb l'objectiu d'evitar que els usuaris viatgin dempeus. Al mes de setembre també va entrar en funcionament el nou servei de bus entre Mataró, Granollers i Sabadell que millora la freqüència i rapidesa de la línia ja existent.

• Mor el periodista musical mataroní Jordi Tardà als 60 anys. Tardà, amb 30 anys de carrera a Catalunya Ràdio, mor a casa seva, a Mataró, a causa de problemes respiratoris. Se'l coneix sobretot com a presentador del mític programa de música 'Tarda Tardà', en el qual va fer fortuna la seva frase "paraula de Stone" i on es va entrevistar amb grans personalitats del rock.

• Mor el dramaturg i promotor cultural Josep Fradera als 91 anys. Fradera, que l'any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en el camp cívic i cultural, va ser regidor de Cultura a l'Ajuntament de Mataró, president local d'Òmnium Cultural i autor d'una vintena d'obres de teatre. Durant el seu mandat a Cultura (1987-91), es va inaugurar el teatre Monumental.

• Mataró, pionera en la regulació dels clubs de cànnabis. La capital del Maresme, que compta amb set clubs socials de cànnabis, és una de les primeres ciutats catalanes en establir una ordenança reguladora de la ubicació d'aquests centres. El Ple d'abril aprova el document, que estableix les normes de funcionament d'aquests clubs, la seva ubicació amb distàncies concretes respecte a altres serveis o equipaments (300m respecte a centres de salut o escoles) i un règim sancionador en cas d'incompliment.

• Una sentència reobre el cas dels macroprostíbuls a Mataró. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba diversos punts de l'ordenança urbanística que l'Ajuntament va aprovar fa tres anys per frenar l'arribada dels bordells. El TSJC considera que l'ordenança era massa restrictiva en limitar la superfície de l'activitat a tan sols 500m2 i a situar en un 10% de la mateixa superfície que podien ocupar les habitacions.

• Ajuntament i entitats volen encaixar el Ramadà amb el descans dels veïns. L'Ajuntament de Mataró, juntament amb la comunitat islàmica de la ciutat, prepara un seguit d'activitats i tallers de lleure nocturns (entre les 22.30h i la 1h de la matinada) per evitar molèsties innecessàries durant els dies d'aquesta celebració. Uns dies en els que molta gent fa vida al carrer durant la nit, quan acaba el dejuni, i això pot comportar problemes amb els veïns.

• Diversos pisos de protecció oficial de Pla d'en Boet, ocupats il·legalment. A l'estiu es coneixia l'ocupació il·legal de prop d'una vintena d'habitatges dels més de 90 que conformen els dos blocs de pisos construïts per la Generalitat en aquest barri. Alguns dels residents irregulars dels pisos són violents i realitzen activitats delictives, segons denuncien els veïns. La Generalitat i l'Ajuntament col·laboren per intentar desallotjar-los.

• Argentona, pionera en aplicar la reforma horària. Argentona dóna un pas endavant en buscar fórmules per conciliar la jornada laboral amb la vida familiar i social. Diversos establiments han modificat els seus horaris, amb canvis com obrir més aviat el matí, tancar menys estona al migdia i baixar la persiana a les 19h. L'Ajuntament de Mataró se suma per impulsar la reforma horària i dóna suport a la plataforma "Ara és l'hora".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive