1.000 feministes fan gran al carrer el 8-M de Mataró
Notícies relacionades
1.000 feministes fan gran al carrer el 8-M de Mataró

1.000 feministes fan gran al carrer el 8-M de Mataró

El Dia de la Dona viu totes les seves dimensions: la vaga, la manifestació més combativa i un final més institucional i festiu

Un dia de vaga per algunes i de molt de color lila per a molts i moltes més, una manifestació amb prop d’un miler de persones i un acte final reunint a totes les entitats i sensibilitats del feminisme local van ser els tres moviments del 8 de març del 2023 a Mataró. Un dimecres de lluita, de reivindicació i de seguir empenyent perquè l’onada feminista que ha rellançat aquesta jornada com a punta de llança va carregada de raons per no parar de créixer.

El 8-M creix i no hi entén de divisions ni corrents. És el Dia de la Dona Treballadora, el dia de la lluita feminista i aquesta presenta diferents expressions que conviuen en tota la jornada. A Mataró com en altres localitats. El més destacat de la jornada va ser la manifestació convocada a les sis a la Plaça de Granollers i que cap a tres quarts de set entomava Ronda Prim avall, deixant una estampa massiva. Prop d’un miler de persones, la gran majoria dones de tota edat i condició, feien patent la reivindicació. 

El 8-M havia arrencat a primera hora. Amb quatre sindicats convocant vaga general feminista, hi va haver piquets i talls de trànsit a Mataró. Es va fer una acció davant dels Jutjats amb protagonisme pel Sindicat de l’Habitatge, en contra de les decisions d’un dels magistrats que algunes entitats consideren responsable d’un llarg historial de decisions polèmiques i en contra de les dones de classe treballadora.

 

La plaça de Santa Anna, plena al pas de la manifestació
La plaça de Santa Anna, plena al pas de la manifestació

 

De la manifestació a la concentració

Al punt de les sis de la tarda, a la cantonada del Camí de la Geganta i l’inici de la Via d’Europa s’hi anava sumant gent i més gent. Hi havia convocada la manifestació, que va tardar a sortir i que va comptar amb una molt bona participació. Unes bengales de fum lila van ‘encendre’ la marxa, que va recórrer diferents carrers fins anar a parar a la Plaça de Santa Anna primer i fins davant de l’Ajuntament després.

Per segon any, els dos moviments del 8-M (l’assemblea feminista per una banda i el moviment feminista, que inclou també altres entitats com els sindicats majoritaris per l’altra) havien acordat una sincronització que permetés que tant la manifestació com la concentració fossin una seqüència continuada. La manifestació va arribar davant de l’Ajuntament, omplint el tram de la Riera de gom a gom on es va fer micròfon obert i van parlar diferents portaveus. Contra totes les injustícies socials i totes les discriminacions que afronten les dones. 

Davant de l'Ajuntament, al final de la manifestació del 8-M

Davant de l'Ajuntament, al final de la manifestació del 8-M

 

Acte seguit i ja darrere, a la Plaça de l’Ajuntament, començava l’acte més institucional i festiu, el que entra a programa i al que se sumen més organitzadors i entitats. El del Moviment Feminista, etiqueta paraigües. La lectura dels diferents manifestos va encetar un acte que va comptar amb la cantant MIRS i música enllaunada, com si el 8-M després de tot un dia de lluita feminista hagués d’acabar de manera més laxa i concelebrada. Més festiva. Una manera d’arrodonir la jornada. 

La llarga lectura dels manifestos del dia

La llarga lectura dels manifestos del dia

 

Arxivat a:

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive