La Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró segueix la seva tasca i després d’aprovar un primer paquet de mesures econòmiques ara ha donat llum verda a 10 mesures de xoc en l’àmbit social. Les noves mesures de xoc acordades són el segon resultat dels treballs de la Taula i tenen per objectuiu “articular mecanismes que limitin les desigualtats socials i econòmiques que ha generat la crisi sanitària de la Covid-19 i que generin oportunitats per a les persones més vulnerables”.
Representants polítics de tot l’arc parlamentari municipal i responsables dels agents socials comparteixen aquest espai de debat, estratègia i decisió sobre com superar l’actual situació a nivell local. La bateria de propostes aprovades van des de l’habitatge a l’atenció a persones vulnerables com les dependents o l’atenció a la infància i l’adolescència, passant per dotar de més recursos a l’Entorn, donar suport a programes de reactivació cultural o suport als clubs esportius pel seu paper de cohesionadors socials.
Les 10 mesures de xoc social aprovades
- Polítiques en relació a l’habitatge: accions per ajudar al manteniment de l’habitatge i evitar-ne la pèrdua com posar en funcionament el Servei d’Intermediació del deute hipotecari i de lloguer (SIDH); prorrogar l’alberg de confinament per poder donar una sortida viable a les persones sense llar; augmentar el nombre de prestacions econòmiques d’urgència social (PEUS); i mobilitzar l’habitatge buit per evitar ocupacions i generar habitatge social.
- Increment de l’atenció a persones fràgils i amb dependència: increment de les activitats per millorar el benestar emocional i cognitiu de les persones grans i combatre el sedentarisme propiciat pel confinament; prevenció i detecció de la soledat sobrevinguda i la fragilitat; increment del servei de teleassistència; i creixement del Servei d’Atenció Domiciliària.
- Garantir la cobertura de necessitats bàsiques d’alimentació i subministraments per afavorir el retorn a la nova normalitat: previsió d’augment de la dotació de recursos per al centre de suport alimentari L’Entorn, per a beques menjador i menjadors de gent gran; i cobertura de subministraments bàsics.
- Servei de suport psicològic per atendre diferents formes d’afectació durant l’emergència: promoure mesures de suport emocional i psicosocial adreçat als col·lectius més afectats per la crisi de la Covid-19 en relació a les pèrdues, amb especial atenció a la gent gran, infants i persones que pateixen violència intrafamiliar.
- Increment de l’atenció en polítiques d’igualtat i, en concret, a l’atenció a les situacions de violència agreujades pel confinament: ampliar l’atenció psicològica a les dones que pateixen situacions de violència masclista i generar campanyes de sensibilització per fomentar la igualtat de gènere i contrarestar les regressions en el procés d’emancipació o vulneració de drets de les dones fruit degut a la pandèmia.
- Acompanyament integral a infància i adolescència: contribuir a l’èxit educatiu dels joves reforçant les aules d’estudi durant l’estiu, l’assessorament educatiu i l’orientació ocupacional.
- Reforçar els protocols d’informació i acollida adreçats a la població migrada: crear una mesa de coordinació de les institucions i entitats implicades per a donar suport a processos d'emancipació i inclusió de joves ex tutelats.
- Coordinació i enfortiment dels agents de l’assistència primària social i de salut: creació de la Taula Mataró Salut 2030.
- Crear programes de suport al sector cultural: cercar noves formes de connexió amb la ciutadania mitjançant ajuts a la creació, projectes artístics d’acció comunitària, projectes formatius i projectes de recerca i investigació.
- Enfortir les entitats esportives per potenciar el seu rol en el foment de la cohesió social: oferir-los suport per contribuir a la sostenibilitat de les activitats i afavorir la continuïtat i accés dels associats i famílies vulnerables afectades per la crisi ocasionada per la Covid-19.
Comentaris