El record de la relació del pintor Joaquín Torres-García amb Mataró va ser la tònica dominant de l’acte inaugural de l’exposició “Torres-García, darrere la màscara constructiva”, que es pot visitar des de dissabte passat, dia 19, a Can Palauet i el Museu. Tant el regidor de Cultura, Sergi Penedès, com l’alcalde, Joan Antoni Baron, i el comissari de la Mostra, Marc Domènech, van destacar la importància que va tenir la capital del Maresme en la vida del pintor uruguaià. Ho van fer a la sala d’actes de Can Palauet, plena a vessar d’assistents (molts d'ells artistes i regidors del govern i l'oposició) que van acudir-hi per visitar una de les exposicions més importants que ha acollit mai la ciutat.
“Tot i el seu pas curt per la ciutat, Mataró va ser molt important en la vida de Torres García”, va assegurar el comissari de la mostra, Marc Domènech. El pintor era fill d’un mataroní exiliat a Uruguai, i la capital del Maresme va ser la seva porta d’entrada a Europa, on va arribar quan només tenia 16 anys. “Per Torres-García, Mataró significava Europa i futur, tot allò que ell volia ser”, va dir Domènech. Tot i així, el comissari també va apuntar que el pintor va descobrir a la ciutat la importància de la tradició. “Cada cosa que veía allí tenia sentido de tradición, venía de lejos, y el lo sentia sin comprenderlo”, diu un fragment de la seva autobiografia, llegit per Domènech. “El sentit de tradició va perdurar en ell tota la vida”, va rematar el comissari.
El regidor de Cultura, Sergi Penedès, i l’alcalde, Joan Antoni Baron, també van remarcar els vincles del pintor amb la ciutat. Els dos van recordar que Torres-García va mantenir una bona relació amb el President de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, just al contrari que amb el seu successor, el mataroní Josep Puig i Cadafalch. “Aquest va ser un dels molts motius pels quals Torres-García va marxar de Catalunya”, va recordar Penedès. Baron, per part seva, va donar les gràcies a les dues persones “clau” perquè l’exposició arribés a Mataró: Antoni Luís, president de l’associació Sant Lluc per l’Art (organitzadora de la Biennal Torres García, que l’alcalde es va comprometre a potenciar) i Arcadi Calzada, president de la Fundació Caixa Girona, coorganitzadora de l’exposició amb l’Ajuntament.
L’artista dissident
Domènech va explicar als assistents que el primitivisme, junt amb l’ordre i l’estructura, són els eixos vertebradors de les obres presents a l’exposició. Com en la roda de premsa de presentació de la setmana passada, va definir Torres-García de “dissident”, un creador “incòmode pels seus contemporanis, que es va moure al marge dels grans moviments artístics”.
-
Comentaris