Ventura Ametller
Ventura Ametller

Mataró impulsa un premi de poesia en honor a Ventura Ametller

El gran poeta i assagista, estretament vinculat a la capital del Maresme, dóna nom al guardó dotat amb 1.000 euros

Catalunya compta amb un nou premi de poesia, impulsat des de Mataró. Porta el nom de Ventura Ametller, el gran poeta i assagista nascut a Pals però estretament vinculat a la capital del Maresme. Està dotat amb 1.000 euros i l'impulsen l'Associació Ventura Ametller -una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor- amb l'Ajuntament de Mataró i l'editorial 1984, que publicarà l'obra. 

DovL3eqXUAEeKwB

El premi és obert a la participació de persones que presentin un recull de poemes originals i inèdits, en llengua catalana i la quantitat d’obra presentada ha de ser suficient per integrar un volum, aproximat d’uns 300 versos.Les obres concursants s’hauran d’enviar en format electrònic i el termini de presentació dels originals s’acaba el 20 de desembre del 2018 a les 24 h. El jurat està format per destacades personalitats del món de la literatura i la poesia mataronines i catalanes. El veredicte del premi es farà públic el dia 21 de març de 2019, coincidint amb la celebració del Dia mundial de la poesia, en un acte literari a Mataró. L’editorial s’ocuparà que el llibre premiat tingui una àmplia difusió a tots els territoris de parla catalana.

Qui era Ventura Ametller?

Ventura Ametller era el pseudònim literari de Bonaventura Claveguera, nascut a Pals l'any 1993. Gran part de la sva vida va transcórrer a Mataró. Durant la seva trajectòria, malgrat que la seva professió va ser la de veterinari, va conrear diversos gèneres literaris, com la poesia, la narrativa, l'assaig i la novel·la. La seva passió per la música, la pintura i gairebé totes les arts el van convertir en un personatge molt inquiet culturalment. També el va portar a establir amistat amb Josep Pla, el gran escriptor català, amb qui va convertir llargues converses. També va conèixer un dels grans poetes del país, Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de Ventura Ametller.

Summa Kaòtica

Entre les seves obres destaca la novel·la Summa Kaòticala qual narra des dels ulls d’un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939; ho fa d’una manera sorprenent, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, donant la seva particular visió del món i salvant de l’oblit figures i paisatges que l'autor va conèixer i recrea. L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el 30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica”es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es ’va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive