J.Salicrú/N.Peidro

Mataró homenatja simultàniament la Banda de Gaianes i Vilamanyà

L'acte el van amenitzar la mateixa banda de Gaianes i l'Agrupació Musical del Maresme

Van ser dos homenatges complementaris, referits a dues èpoques molt diferents de la història recent de la ciutat, però molt sentits pels dos centenars de mataronins presents. Ahir dissabte dia 9 la capital del Maresme va homenatjar la societat Mestre Orts de Gaianes, que ha sigut l'orquestra de la Festa Major de les Santes des de 1980 fins l'any passat, i el compositor mataroní Honorat Vilamanyà, nascut a Ripoll el 1905 -ara fa cent anys- i mort a Mataró el 1963, que va desenvolupar una gran tasca musical a la ciutat.

L'homenatge tenia lloc ja que l'Ajuntament de la ciutat, per iniciativa de la Comissió del Nomenclàtor, ha decidit donar el nom de plaça de Gaianes a una plaça a la zona del Nou Parc Central i batejar com Auditori Honorat Vilamanyà la zona central de l'antic Parc, on s'acostumen a fer activitats musicals. Una manera de fixar el record d'aquests dos personatges -un de col·lectiu i l'altra individual- al terra mateix de la ciutat.

Un comiat però no per sempre
L'acte va començar a la zona del nou Parc que des d'ahir rep el nom de la banda alacantina. I des d'un primer moment tant catalans com valencians van voler deixar clar que es tractava d'un comiat, si, però que els llaços entre la petita població alacantina de Gaianes i Mataró són massa forts com per deixar que es marceixen en quatre dies.

Van prendre la paraula el director de la banda de Gaianes, José Miguel Rico, per expressar la satisfacció de l'homenatge rebut i justament per reclamar que no es perdi la relació. I l'alcaldessa de la població, Maria Ballesteros, després de recordar que el 15% de Gaianes -386 habitants- forma part de la banda, va assegurar que durant aquest temps Mataró havia protegit la població "com a un amic". El president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, va assegurar que efectivament l'homenatge d'ahir no era el final de res i l'alcaldessa accidental, Pilar González, finalment va agrair a la banda la feina que havien fet per la ciutat durant més de vint anys. Finalment hi va haver un intercanvi de regals: Mataró va regalar a Gaianes una reproducció de la Venus d'Iluro mentre que Gaianes va obsequiar la capital del Maresme amb un escut de la població fet amb ceràmica.

Primer acte de l'homenatge a Vilamanyà
Els assistents es van desplaçar després en cercavila fins al nou auditori Honorat Vilamanyà, on es va explicar que aquest acte era el primer que s'organitzava conjuntament entre Mataró i Olot i Ripoll -les altres dues viles importants en la vida del músic-. En l'acte hi van prendre la paraula un dels fills de l'artista, Joan Antoni Vilamanyà, que va recordar l'admiració que alguns li van arribar a professar després que en un principi no donguessin per ell "ni dos cèntims", així com la vídua, Mercè Sala, que va agrair de tot cor l'homenatge als presents. Finalment, l'Agrupació Musical del Maresme va interpretar dues peces de Vilamanyà i la Banda de Gaianes va rubricar la tarda amb Paquito el chocolatero, La marxa mora i El baquetero, la cançó senyera del Desvetllament Bellugós.

Llegeix l'article sobre Vilamanyà de Josep Puig i Pla

El primer vídeo
El segon vídeo
El tercer vídeo

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive