Un moment del rodatge de Ultima Sesión
Un moment del rodatge de Ultima Sesión

V.B./J. V.

Mataró, escenari de pel·lícula

L'estrena de 'Última sesión', rodada a la ciutat, posa de relleu l'aposta municipal per potenciar el sector audiovisual

El cinema Foment, la plaça de Santa Maria, el restaurant La Teulada o la plaça Gran. Aquests escenaris quotidians per a molts mataronins són l’espai on també es mouen els protagonistes de “Última sesión”, la primera pel·lícula del realitzador mataroní Francesc Paez. El film, que s’estrenarà  diumenge 1, en la clausura de la Mostra de Cinema, ha estat rodat íntegrament a Mataró. El seu director explica que la idea va sorgir després del tancament del cinema Iluro, “que va ser molt especial”. La pel·lícula, per tant, havia de passar a Mataró. “Quan escrivia el guió pensava en les localitzacions de la ciutat, i agilitza molt el fet de conèixer els escenaris quan escrius i planifiques, perquè permet imaginar millor les escenes i el tir de càmera”. El projecte de Francesc Páez s’ha pogut fer realitat en part també gràcies a l’ajuda rebuda de l’Ajuntament, tant des de l’Institut Municipal d’Acció Cultural com de l’IMPEM, que han aportat suport logístic i econòmic respectivament.

La col·laboració de l’Ajuntament no és casual. Des de fa uns anys, els rodatges de pel·lícules, sèries i anuncis proliferen a la ciutat. El president de l’IMAC, Sergi Penedès inscriu la reviscolada de Mataró com a “plató” cinematogràfic, en el marc de l’estratègia de diversificació econòmica que el govern de la ciutat ha impulsat en els darrers anys. “Un dels vectors d’aquesta diversificació és el sector audiovisual”, destaca Penedès, que recorda que en aquest àmbit s’han impulsat projectes com el TecnoCampus o el Graduat en Mitjans Audiovisuals a l’EUPM. L’acord de govern inclou convertir la cultura en un motor econòmic de la ciutat, i l’audiovisual és un dels sectors més sensibles a convertir-se en indústria cultural. En aquest sentit, la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero explica que molts dels alumnes del Graduat acaben fent pràctiques com a becaris als rodatges que tenen lloc a la ciutat, i destaca l’audiovisual com un sector emergent que pot crear ocupació a la ciutat. Així, per exemple, des del TecnoCampus s’està treballant per tal que els mateixos alumnes de la Politècnica puguin formar part de l’equip de producció de la nova sèrie que TV3 té previst rodar a Mataró, segons explica Romero.

Mataró al Film Comission

Un dels passos que s’han donat a terme per assolir aquest objectiu ha estat l’adhesió de Mataró a Film Comission, una xarxa formada per 70 ciutats catalanes que s’ofereixen com a escenari de rodatges d’exteriors i interiors per a pel·lícules i altres projectes audiovisuals. Mataró comença a treballar durant el 2008 amb aquesta xarxa i a l’octubre del mateix any s’hi integra formalment. “Si un productor necessita un xiringuito, una avinguda que doni a la platja, una casa modernista o qualsevol element similar, truca a les ciutats adherides o a una oficina central i se li ofereixen les diferents possibilitats”, destaca el regidor. A més, les ciutats de la Film Comission també treballen per coordinar els rodatges que tenen lloc en els seus carrers, amb les empreses del sector audiovisual instal·lades a Mataró, que poden proveir els equips de filmació amb material de llum o so, entre d’altres. “Si creix el nombre de rodatges i tot plegat va quallant, pot passar que creixi a la ciutat el parc empresarial dedicat a aquest sector”, assegura el president de l’IMAC.

Amb l’entrada de Mataró a la Film Comission, es multipliquen els rodatges a la ciutat, cosa que ha d’implicar una tasca feixuga per coordinar de tots els departaments municipals. Hi ha molta feina a fer, de tot tipus i molts detalls inesperats. No hi pinta res una paperera metàl·lica en l’escenari d’una pel·lícula d’època, a tall d’exemple. Això té fàcil solució, però més complex és tallar la circulació en la zona de rodatge, informar-ne els veïns i intentar que la filmació faci la menor nosa possible. Tot plegat té com a objectiu clar la promoció de ciutat, per una banda, i alimentar d’activitat les empreses locals del sector. A més, els equips de rodatge que s’instal·len durant uns dies a Mataró també generen una activitat econòmica paral·lela en establiments hotelers i de restauració.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive