Joan Salicrú

Mataró es situa en el mapa cultural català amb 'Cruïlla de Cultures'

El músic africà més important del moment Youssou'n'Dour, cap de cartell d'un esdeveniment impulsat per la Casa de la Música, Ajuntament i Generalitat

Un festival de músiques del món de Sant Joan fins al final de Les Santes. Això és Mataró, cruïlla de cultures, la nova proposta que des de la Casa de la Música Popular i amb consonància amb l'Institut Català d'Indústries Culturals de la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat es fa aquest estiu adreçada al conjunt de la ciutat però sobretot a la resta de Catalunya. La iniciativa, cridada a esdevenir probablement l'element mediàtic més important de la Casa de la Música Popular i a situar la capital del Maresme en el mapa cultural català, s'ha presentat avui dijous, dia 26, a la sala Clap en una multitudinària roda de premsa.

El cap de cartell d'aquest festival i també de la Festa Major de les Santes és Youssou'n'Dour -actua el 28 de juliol al Parc-, que asseguren sense embuts que es tracta de l'artista africà més important del moment. Destaquen amb llum pròpia dins el festival les actuacions de Maceo Parker i Diego “el cigala” -ja anunciades-, Ojos de Brujo –que faran l'únic concert de la temporada a Mataró-, SFDK -un dels grups pioners del hip hop espanyol- i Zuco 103, de música electrobrasilera. A més, es presentaran oficialment tant la Big Band Jazz Maresme com el Cor de Gospel i el 23 de juliol es donarà el tret de sortida de Les Santes amb un festival "psico-ètnic" on intervindran músics portuguesos, nordamericans, indis i catalans. Els actes hauran començat el 23 de juny, Sant Joan, amb una gran festa a la platja on participaran Omelé i La Kinky Beat.

A l'acte de presentació hi ha assistit el director de l'Institut Català d'Indústries Culturals, Xavier Marsé, que s'ha felicitat de l'aparició del festival ja que, segons ha dit, esdeveniments d'aquest tipus diferencien clarament entre cultura i espectacle: "Aquesta és una proposta musical amb plantejament social, va més enllà de l'entreteniment". També ha recalcat el compromís del festival amb la música produïda a Catalunya, "una realitat molt rica", segons ha apuntat.

El president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, s'ha mostrat molt satisfet per la iniciativa, sobretot, perquè ajudarà a "viure críticament" la cultura que es fa a la ciutat: "Creiem que és un esdeveniment que consolidarà públics i estimularà que siguin crítics a l'hora d'escolar música", ha dit. Els 300.000 euros que costa el festival no provenen del projecte de la Casa de la Música, sinó que resulta de l'aposta conjunta del Clap, l'ICIC i l'Ajuntament: "El festival es vol autofinançar i en el cas que hi haguessin beneficis revertirien immediatament en la Casa de la Música", ha explicat Pau Manté. L'event compta amb el patrocini de la marca de refrescos Schweppes i de Caixa Laietana.

Música realment a tota la ciutat
Els concerts, en una línia que ha elogiat l'alcalde Joan Antoni Baron, estaran esponjats per tota la ciutat i es faran a indrets tan poc convencionals com el camp de fubtol del Camí del Mig, la ronda O'Donell, el carrer Galícia de La Llàntia, el Clos Arqueològic de Torre Llauder i el carrer Pau Picasso del barri de Rocafonda. La resta, això sí, al Parc Central i al Pati de Can Marchal, dos llocs més habituals.

Reforçar les festes de barri
Una de les intencions del festival, és singularitzar les festes de barri que se celebren en aquest període –Rocafonda, La Llàntia, Peramàs-Esmandies-, una línia de treball que ja havia apuntat el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, l'any passat. És per això que alguns dels concerts programats se celebraran en el marc d'aquestes celebracions -i coorganitzades amb les associacions de veïns pertinents-, com per exemple la música de Jaume Tugores a Rocafonda o la festa brasilera amb l'actuació de Combuca, Capoeira i Luta Sem Pausa a Les Esmandies.

Les Santes: un ‘iceberg' entre Sant Jordi i l'Onze de Setembre
Com no podia ser d'altra manera, la Festa Major de la ciutat ha aparegut també a la roda de premsa ja que tres dels tretze concerts que conformen el programa d'actes es faran dins les dates de Santes: “Les Santes han de ser un iceberg dins d'una cosa molt més llarga que és el període festiu que va de Sant Jordi a l'Onze de Setembre, on el 90 per cent de la cultura es fa al carrer”, ha assegurat Graupera. El regidor ha matisat posteriorment que la idea d'iceberg serveix per expressar que Les Santes són la part més emergent de tota l'activitat estiuenca.


Les dades
Pressupost: 300.000 euros
Dates: Del 23 de juny al 28 de juliol
Número de concerts: 13

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive